Ισπανία: Συνωστισμός δεξαμενόπλοιων με υγροποιημένο αέριο – Προβλήματα στην εκφόρτωση του

Περισσότερα από 35 δεξαμενόπλοια  φορτωμένα  με υγροποιημένο αέριο αρόδου στα ανοιχτά της Ισπανίας και γύρω από τη Μεσόγειο, με τουλάχιστον οκτώ πλοία να αγκυροβολούν ακριβώς έξω από το λιμάνι του Κάντιθ.

Δεκάδες δεξαμενόπλοια φορτωμένα με υγροποιημένο αέριο περιμένουν στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας επειδή δεν μπορούν να πάρουν θέση για να ξεφορτώσουν το φορτίο τους, με αποτέλεσμα οι ισπανικοί φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου να προειδοποιήσουν ότι ενδέχεται να αναστείλουν τις εργασίες εκφόρτωσης για να αντιμετωπίσουν αυτήν την «εξαιρετική κατάσταση», αναφέρει το Reuters.

H ταυτόχρονη άφιξη πολλών φορτίων υγροποιημένου αερίου ανέδειξε την περιορισμένη ικανότητα «επαναεροποίησης» της Ευρώπης.

Εάν αυτές οι ουρές δεν μικρύνουν σύντομα, τα δεξαμενόπλοια ενδέχεται να αναζητήσουν άλλα λιμάνια εκτός Ευρώπης για να ξεφορτώσουν το φορτίο τους.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές που γνωρίζουν από κοντά την κατάσταση, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 35 δεξαμενόπλοια  φορτωμένα  με υγροποιημένο αέριο αρόδου στα ανοιχτά της Ισπανίας και γύρω από τη Μεσόγειο, με τουλάχιστον οκτώ πλοία να αγκυροβολούν ακριβώς έξω από το λιμάνι του Κάντιθ.

Η Ισπανία προσφέρει αυτήν την εβδομάδα μόνο έξι θέσεις στους τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης, δηλαδή λιγότερο από το ένα πέμπτο του αριθμού των πλοίων που βρίσκονται σε ουρά στα ανοιχτά των ισπανικών ακτών.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Δευτέρας και με τίτλο «κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης», ο διαχειριστής του εθνικού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου στην Ισπανία, Enagas, ενημέρωσε ότι ενδέχεται να χρειαστεί να αρνηθεί την εκφόρτωση υγροποιημένων αερίων λόγω πλεονάζουσας χωρητικότητας στους τερματικούς σταθμούς του.  Η εταιρεία πρόσθεσε ότι η πληρότητα στις εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης της Ισπανίας αναμένεται να παραμείνει υψηλή τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, παράλληλα υπάρχουν και άλλα πλοία φορτωμένα με υγροποιημένο αέριο που είναι αγκυροβολημένα κοντά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι δεκάδες άλλα δεξαμενόπλοια περιμένουν να ξεφορτώσουν το φορτίο τους.

Τα σημεία συμφόρησης επιδεινώθηκαν αυτές τις ημέρες λόγω της μειωμένης ζήτησης από τους βιομηχανικούς πελάτες καθώς επιβραδύνεται η οικονομία της Ευρώπης, αλλά και από τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη εγχώρια κατανάλωση στην Ισπανία, χάρη στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την περίοδο.

Αυτή την εβδομάδα οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έχουν προγραμματίσει μια συνάντηση προκειμένου να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον αγωγό MidCat, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ισπανία στην κεντρική Ευρώπη.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος