Ισπανία: Συνεχίζεται η συζήτηση της πρότασης μομφής της ακροδεξιάς κατά της κυβέρνησης Σάντσεθ

Οι αναλυτές σχολιάζουν ως «Πύρρεια» και «επιπόλαιη» την πρόταση μομφής της ακροδεξιάς, η οποία «χρησιμοποίησε» έναν υπερήλικα καθηγητή Οικονομίας για να παρουσιάσει την «διάλεξή» του διάρκειας μίας ώρας

Η συζήτηση στο κοινοβούλιο της Ισπανίας για την πρόταση μομφής του ακροδεξιού κόμματος Vox κατά της κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ – που συνεχίζεται σήμερα (22.03.2023) για δεύτερη ημέρα και θα ολοκληρωθεί σήμερα – πρωταγωνιστεί στο σύνολο των ισπανικών ΜΜΕ.

Παρότι το αποτέλεσμα αυτής της πρότασης είναι εξαρχής γνωστό ότι θα αποτύχει, εντούτοις αποτελεί μία ευκαιρία για τους εκπροσώπους των κομμάτων να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, οι τοποθετήσεις των κομμάτων έχουν χαρακτήρα εξόχως προεκλογικό στην Ισπανία.

Οι αναλυτές σχολιάζουν ως «Πύρρεια» και «επιπόλαιη» την πρόταση μομφής της ακροδεξιάς, η οποία «χρησιμοποίησε» έναν υπερήλικα καθηγητή Οικονομίας για να παρουσιάσει την «διάλεξή» του διάρκειας μίας ώρας.

Ο Ραμόν Ταμάμες, 89 ετών, αναφέρθηκε περισσότερο στο αριστερό παρελθόν του και την φυλάκιση του επί χούντας παρά έκανε προτάσεις που θα προκαλούσαν μία αποτελεσματική συζήτηση, υποστηρίζει μερίδα του τύπου. Επιπλέον θεωρούν ότι το Σύνταγμα παραβιάστηκε καθώς ο ακροδεξιός υποψήφιος για την πρωθυπουργία, Ταμάμες, δεν παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματος που εκπροσωπεί αλλά περιορίστηκε σε «γενικότητες και ασάφειες».

Την πρόταση θα υπερψηφίσουν μόνο οι 52 βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος επί συνόλου 350. Όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου την καταψηφίζουν εκτός από την αξιωματική αντιπολίτευση, το Λαϊκό Κόμμα, που θα απέχει της ψηφοφορίας.

Ο Πέδρο Σάντσεθ μαζί με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιολάντα Ντίαθ, ανέλαβαν να παρουσιάσουν σε πολύωρες τοποθετήσεις τους το σύνολο του κυβερνητικού έργου εστιάζοντας περισσότερο στους περίπου 200 νόμους που ψηφίστηκαν στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης.

Ο Σάντσεθ αναφέρθηκε στις διαφορές της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση συνασπισμού από «την νεοφιλελεύθερη πολιτική» κυρίως στο πως αντιμετώπισε την πανδημία, αρχικά, στον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.

Σάντσεθ και Ντίαθ επικεντρώθηκαν επίσης, σε ευαίσθητους τομείς για την ακροδεξιά, όπως η οικονομική πολιτική, η ισότητα των γυναικών, η μεταναστευτική πολιτική αλλά και η ενότητα της Ισπανίας μέσω των 17 Αυτονομιών.

Ρεπορτάζ: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος