Συνελήφθη Ιρλανδός «πρωταθλητής» στο ξέπλυμα χρήματος – Κατάφερε να «ξεπλύνει» 200 εκατ. € πουλώντας βότκα στην Κόστα ντελ Σολ

Array

Προφυλακίστηκε στην Ισπανία ένας Ιρλανδός που κατηγορείται ως «ένας από τους εγκεφάλους για ξέπλυμα χρήματος στην Ευρώπη» και μέλος του εγκληματικού καρτέλ Kinahan.

Ο ύποπτος φέρεται να είναι ο Johnny Morrissey, 62 ετών, κάτοχος ιρλανδικού διαβατηρίου, ο οποίος συνελήφθη στη Μάλαγα, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.

Ενώπιον του δικαστηρίου στην Ισπανία βρέθηκε την Τετάρτη, για ξέπλυμα χρήματος.

Ωστόσο, η ακρόαση διεξήχθη ιδιωτικά, όπως συνηθίζεται στις ισπανικές προδικαστικές υποθέσεις, σύμφωνα με το ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTÉ.

Αναφέρεται ότι έξι διεθνείς υπηρεσίες επιβολής του νόμου συμμετείχαν στην έρευνα που οδήγησε στη σύλληψη του Morrissey αυτή την εβδομάδα. Μεταξύ αυτών, ήταν η Guardia Civil της Ισπανίας, η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών των Ηνωμένων Πολιτειών (US DEA) και η An Garda Síochána, η ιρλανδική αστυνομία.

Το εγκληματικό καρτέλ Kinahan είχε αρχικά έδρα τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, όπου όμως ορισμένα μέλη του ενεπλάκησαν σε μια υψηλού προφίλ διαμάχη με μια αντίπαλη εγκληματική συμμορία, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πληθώρα ανθρώπων, από το 2015.

Οι ύποπτοι για το καρτέλ Kinahan δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες και ορισμένα φερόμενα ως μέλη έχουν δεχθεί πρόσφατα διεθνείς οικονομικές κυρώσεις από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Έκανε ξέπλυμα χρήματος που «άγγιξε» τα 200 εκατ. ευρώ

Η Europol, η αστυνομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέδωσε ανακοίνωση μετά την επιχείρηση σύλληψης τη Δευτέρα, χωρίς να κατονομάσει τον ύποπτο.

«Συνδεδεμένος με τη συμμορία Kinahan, ο ύποπτος πιστεύεται ότι έχει «ξεπλύνει» 200 ​​εκατομμύρια ευρώ (173 εκατομμύρια λίρες) σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο», δήλωσε η Europol. «Δύο από τους συνεργάτες του συνελήφθησαν επίσης στην Ισπανία και ένας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 11 έρευνες σε ακίνητα και στις δύο χώρες», συνέχισε.

Η Europol ισχυρίστηκε επιπλέον ότι μια 18μηνη διεθνής έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη ότι «ξεπλύθηκαν» 200 εκατομμύρια ευρώ μέσω του υπόγειου τραπεζικού συστήματος Hawala, το οποίο περιέγραψε ως «μια άτυπη μέθοδο μεταφοράς χρημάτων χωρίς όμως να κινούνται πραγματικά χρήματα».

Ξέπλεναν χρήματα πουλώντας βότκα

Η αστυνομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκάλυψε ακόμη ότι ορισμένοι ύποπτοι είχαν προβεί στην εν λόγω διαδικασία, δημιουργώντας μια μάρκα βότκας που πωλούνταν σε νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια στην Κόστα ντελ Σολ της Ισπανίας «για να συγκαλύψουν την πηγή των κερδών τους».

Η Europol ανέφερε επίσης ότι είχαν ιδρυθεί εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Γιβραλτάρ για να βοηθήσουν στο ξέπλυμα παράνομων κερδών.

Δύο άλλοι ύποπτοι – ένας άνδρας και μια γυναίκα – βρέθηκαν επίσης στο δικαστήριο την Τετάρτη. Ο άνδρας προφυλακίστηκε, ενώ η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση.

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος