Ισπανία: Συνδυαστικός εμβολιασμός κατά κορονοϊού και γρίπης για 7 εκατ. άνω των 70 ετών

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Περίπου 7 εκατομμύρια Ισπανοί άνω των 70 ετών αρχίζουν πλέον να λαμβάνουν την τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Η δόση αυτή θα συνδυάζεται και με το εμβόλιο κατά της γρίπης το οποίο θα λαμβάνεται ταυτόχρονα και σε διαφορετικό μπράτσο το καθένα.

Με τον τρόπο αυτό θα συνδυαστεί η τρίτη δόση κατά του κορονοϊού με την καμπάνια του εμβολιασμού κατά της γρίπης που πραγματοποιείται ετησίως για περίπου 8 εκατομμύρια Ισπανούς.

Όλες οι επιστημονικές έρευνες σημειώνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην ταυτόχρονη χορήγηση εμβολίου κορονοϊού και γρίπης και επιπλέον αποφεύγονται οι επιπλέον μετακινήσεις των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Our World in Data), το οποίο συγκρίνει την εμβολιαστική κάλυψη χωρών σε όλο τον κόσμο, η Ισπανία είναι η μόνη μεταξύ των 50 πιο πυκνοκατοικημένων που κατάφερε να ολοκληρώσει τον πλήρη εμβολιασμό σχεδόν στο 80% του συνόλου των κατοίκων της (και το 88,1% άνω των 12 ετών) και σε σύγκριση με τις χώρες του περιβάλλοντός της, μόνο η Πορτογαλία παρουσιάζει καλύτερα δεδομένα (86%). Ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 64%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων άνω των 70 ετών στην Ισπανία εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της Pfizer και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει ήδη εγκρίνει την τρίτη δόση αυτού του εμβολίου. Ένα μικρό ποσοστό έλαβε το Moderna και αναμένεται η απόφαση του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων για την έγκριση της τρίτης δόσης ενώ για όσους εμβολιάστηκαν με Janssen όλα δείχνουν ότι θα εμβολιαστούν με μία δεύτερη δόση RNA messenger.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος