Ισπανία: Στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών το ισπανικό εμβόλιο – Κυκλοφορεί τον ερχόμενο Ιούνιο

Aνταπόκριση – Ισπανία: Δώρα Μακρή

Στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών βρίσκεται πλέον το ισπανικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού της φαρμακευτικής εταιρία Hipra, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το αργότερο ως τον ερχόμενο Ιούνιο.

Το εμβόλιο δοκιμάζεται ήδη σε 3.000 εθελοντές από διάφορες χώρες και όπως ανακοίνωσε η εταιρία μέχρι το τέλος του 2022 είναι σε θέση να διαθέσει 600 εκατομμύρια δόσεις του νέου εμβολίου.

Εν τω μεταξύ, από τις 18 Ιανουαρίου το έκτο κύμα πανδημίας άρχισε να υποχωρεί και οι δείκτες κρουσμάτων επταημέρου και 14 ημερών πέφτουν με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς που ανέβαιναν μετά τα Χριστούγεννα. Ο δείκτης επταημέρου βρίσκεται στα 955,62 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και ο δείκτης 14 ημερών στα 2.564,27 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Σε ότι αφορά στην κατάσταση στα νοσοκομεία χαρακτηρίζεται ήπια με το 13,96% των νοσοκομειακών κλινών να καλύπτεται από ασθενείς Covid και το 21,34% των κλινών ΜΕΘ να καλύπτονται από ασθενείς Covid. Επίσης τα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας έχουν ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια και τα θύματα ανέρχονται σε 93.857.

Πλήρως εμβολιασμένοι είναι το 90,8% των Ισπανών άνω των 12 ετών, το 55,1% των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών έχει λάβει την πρώτη δόση και επίσης τουλάχιστον 17 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει την τρίτη αναμνηστική δόση εμβολίου.

Ως αυτή την ώρα το μόνο υποχρεωτικό μέτρο σε όλη την επικράτεια είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους , μέτρο που όμως οι μισές περιφέρειες της χώρας ζητούν να καταργηθεί.

Η υπουργός Υγείας, Καρολίνα Ντάριας, τόνισε ότι η χρήση μασκών σε εξωτερικούς χώρους «είναι αυστηρά προσωρινό μέτρο» έως ότου βελτιωθούν οι δείκτες μετάδοσης της πανδημίας και διευκρίνισε ότι είναι πολύ κοντά η κατάργησή του.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος