Ισπανία: Στην κορύφωση του έκτου κύματος της πανδημίας

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Η πρόεδρος της Βουλής, ο δήμαρχος της Μαδρίτης αλλά και τουλάχιστον 60 βουλευτές βρίσκονται σε καραντίνα καθώς μολύνθηκαν από κορονοϊό. Η ψήφιση των προϋπολογισμών του 2022 σήμερα στο κοινοβούλιο θα γίνει μόνο τηλεματικά όπως και οι περισσότερες κοινοβουλευτικές εργασίες. Αυτό είναι ένα μόνο μέρος της συνολικής εικόνας του έκτου κύματος της πανδημίας που πλήττει την Ισπανία και βρίσκεται στην κορύφωσή του τις ημέρες αυτές.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας ο γενικός δείκτης 14 ημερών από 911 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους που ήταν πριν τα Χριστούγεννα εκτοξεύτηκε στα 1.206 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού το απόγευμα της Δευτέρας.

Σε απόλυτους αριθμούς, υπάρχουν 215.000 περισσότερες μολύνσεις, αύξηση που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ μέχρι σήμερα από την αρχή της πανδημίας. Υπάρχει όμως μία διαφορά όπως επισημαίνουν οι ειδικοί: Στα νοσοκομεία η κατάσταση δεν θυμίζει σε τίποτα την έξαρση του Μαρτίου του 2020.

Αυξήθηκαν μεν οι εισαγωγές αλλά τα συμπτώματα είναι πολύ ελαφρότερα. Και αυτό το αποδίδουν εξ ολοκλήρου στην εξαιρετική εμβολιαστική εκστρατεία που δίνει το 89,9% άνω των 12 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως (το 79,8% του συνολικού πληθυσμού) ενώ την τρίτη δόση έχουν λάβει ήδη 12.720.094 Ισπανοί. Από τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που είναι συνολικά 3,3 εκατομμύρια, έχουν εμβολιαστεί ως τώρα τα 779.343.

Τα κρούσματα συνολικά από την αρχή της πανδημίας ανέρχονται σε 5.932.626 και οι θάνατοι στις 89.139.

Οι περιοχές που έρχονται πρώτες στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων είναι η Ναβάρρα που φθάνει τα 2.440 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ακολουθούν η Λα Ριόχα (2.145), η Χώρα των Βάσκων (1.921) και η Αυτονομία της Μαδρίτης (1.769).

Στις περισσότερες Αυτονομίες λαμβάνονται μέτρα στην εστίαση, την νυχτερινή διασκέδαση, τις αθλητικές ή καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ανάλογα με τον συνολικό δείκτη κρουσμάτων αλλά η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους είναι το βασικό μέτρο που ισχύει σε όλη την χώρα.

Η συζήτηση πλέον επικεντρώνεται στους εορτασμούς της παραμονής Πρωτοχρονιάς αλλά και τις συνήθεις παρελάσεις των Μάγων σε όλη τη χώρα που στις περισσότερες ορίζεται συγκεκριμένη και ελεγχόμενη προσέλευση κοινού. Γίνονται τέλος συνεχείς συστάσεις προς τον πληθυσμό για να αποφεύγουν τις πολυπληθείς συγκεντρώσεις ενόψει των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος