Ισπανία: Στην Κάτω Βουλή εκ νέου ο νόμος περί αμνηστίας, νέος κύκλος διεργασιών

Ο νόμος περί αμνηστίας ενεργοποιεί εκ νέου την επεξεργασία του αυτήν την Τρίτη στην Κάτω Βουλή, με την επιστροφή στην Επιτροπή Δικαιοσύνης, αφού περάσει από το Συμβούλιο του Κογκρέσου και μια νέα περίοδος 15 ημερολογιακών ημερών για την έγκριση ενός κειμένου που, κατ’ αρχήν, θα παραδεχόταν μόνο τροποποιήσεις στις τροπολογίες που παρέμειναν ζωντανές.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης, Pedro Sánchez, ήταν πεπεισμένος ότι ο νόμος περί αμνηστίας θα εγκριθεί και θα διαπραγματευτεί με τον Junts, και παρόλο που δεν αναμένεται να αλλάξει το κείμενο που απέρριψε η Ολομέλεια του Κογκρέσου, δεν αποκλείει μια τροποποίηση του νόμου Ποινικής Δικονομίας για αποφυγή καθυστερήσεων και εξάλειψη των προθεσμιών δικαστικής έρευνας.

Την περασμένη Τρίτη 30, το Κογκρέσο κατέρριψε την πρόταση νόμου περί αμνηστίας με ψήφους κατά των  κομμάτων JxCat, PP και Vox, επομένως η πρωτοβουλία πρέπει να συζητηθεί ξανά στην Επιτροπή Δικαιοσύνης, πριν επιστρέψει στην ολομέλεια της Γερουσίας.

Ο Sánchez διαβεβαίωσε ότι ο νόμος δεν θα επεκτείνει την αμνηστία σε όλα τα τρομοκρατικά εγκλήματα όπως ζητά το κόμμα του Carles Puigdemont και παρόλο που δεν σκοπεύει να αλλάξει το κείμενο, παραδέχτηκε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση από κοινού.

Σχετικά με την ενδεχόμενη τροποποίηση του Νόμου για την Ποινική Δικονομία για περιορισμό της διάρκειας των δικαστικών οδηγιών, το PP έχει ήδη τοποθετηθεί και έχει πει ότι βλέπει αυτή την τακτική ως «αμνηστία από την πίσω πόρτα».

Από το ERC παραδέχθηκαν ότι το κίνημα ανεξαρτησίας χρειάζεται το νόμο για να βάλει ένα «τέλος» στο «στάδιο καταστολής» και υπενθύμισαν ότι υπάρχει συναίνεση της πλειοψηφίας υπέρ, έχοντας τις ψήφους των PSOE, Sumar, Bildu, BNG, PNV, Podemos και ΧΝΝ.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα υπάρξει καμία τροποποίηση στην αμνηστία που να καλύπτει «τα μελλοντικά περιστατικά των ανακριτών που εφευρίσκουν ιστορίες», αφήνοντας μια συγκαλυμμένη νύξη για το JxCat.

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος