Ισπανία: Σε συναγερμό για νέο κύμα καύσωνα, το τρίτο του φετινού καλοκαιριού

Οι τρεις δασικές πυρκαγιές που κατέκαυσαν περισσότερα από 10.000 στρέμματα δάσους το Σαββατοκύριακο στην Ισπανία βρίσκονται υπό έλεγχο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται σε συναγερμό σήμερα, πρώτη ημέρα νέας περιόδου καύσωνα, του τρίτου κύματος καύσωνα που πλήττει την χώρα φέτος το καλοκαίρι.

Πολλές επαρχίες της Ανδαλουσίας, της Καστίγια-Λα Μάντσα και της Εστρεμαδούρας έχουν τεθεί σε συναγερμό, με θερμοκρασίες που αναμένεται να φθάσουν σήμερα τους 43°C, σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet).

Το σύνολο σχεδόν της Ανδαλουσίας και της Εστρεμαδούρας, καθώς και το νότιο τμήμα της Καστίγια-Λα Μάντσα, βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό μπροστά στον κίνδυνο, ενώ πορτοκαλί συναγερμός βρίσκεται σε ισχύ στις υπόλοιπες περιοχές, σύμφωνα με την Aemet.

Το τρίτο αυτό κύμα καύσωνα, που αφορά ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο, θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη και ακολουθεί ένα έντονο Σαββατοκύριακο για τους Ισπανούς πυροσβέστες.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε απόσταση μικρότερη των δέκα χιλιομέτρων από την πόλη του Κάντιθ στην Ανδαλουσία χθες το απόγευμα «σταθεροποιήθηκε» λίγο πριν από τα μεσάνυκτα ανακοίνωσε στο Twitter(Χ) η τοπική υπηρεσία αρμόδια για τις δασικές πυρκαγιές (Infoca).

Οι φλόγες προκάλεσαν προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο τουριστικό θέρετρο του Κάντιθ και την κινητοποίηση δεκάδων πυροσβεστών την νύκτα.

Άλλη πυρκαγιά, η οποία έχει τεθεί υπό έλεγχο, εκδηλώθηκε στην επαρχία της Χουέλβα της Ανδαλουσίας. Στην Καταλονία, στην μεθόριο με την Γαλλία, οι πυροσβέστες αγωνίζονται από την Παρασκευή να θέσουν υπό έλεγχο δασική πυρκαγιά που ενισχύεται από την τραμουντάνα. Οι ριπές του ανέμου κάνουν δύσκολη την επέμβαση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Οι Καταλανοί πυροσβέστες ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί μέσω του Twitter ότι κατόρθωσαν να ελέγξουν την πυρκαγιά, η οποία κατέκαυσε 6.000 στρέμματα δάσους.

Η Καταλονία και η Ανδαλουσία είναι οι δύο περιοχές της Ισπανίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την ξηρασία που ευνοεί την εκδήλωση και εξάπλωση των πυρκαγιών.

Περισσότερα από 700.000 στρέμματα έχουν καεί στην Ισπανία από την αρχή του έτους, σε έναν προσωρινό απολογισμό πολύ μικρότερο από τα 3.000.000 στρέμματα που καταστράφηκαν το 2022, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (Effis).

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η αύξηση των επεισοδίων καύσωνα, καθώς και της διάρκειας και της σφοδρότητάς του αποτελούν συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Η Ισπανία, το 75% του εδάφους της οποίας απειλείται από ερημοποίηση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι η χώρα της δυτικής Ευρώπης που απειλείται περισσότερο από το φαινόμενο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος