Ισπανία: Σχολείο εκτοξεύει νανοδορυφόρο στο διάστημα

Δεν είναι καθόλου σύνηθες μια εκπαιδευτική δράση σε δημόσιο σχολείο να κοστίζει ένα εκατομμύριο ευρώ. Κι όμως, ο νανοδορυφόρος, που κατασκευάζεται στο σχολείο, «Οι Mούσες» (Las Musas), στη Μαδρίτη, είναι ένα σχέδιο που προχωράει με γοργά βήματα προς την τελική του επίτευξη, χάρη σε μια επιστημόνισσα από το Ισραήλ που διευθύνει αυτήν την εκπαιδευτική δράση.

Μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του Ισραήλ, η SpacePharma, θα παρέχει τεχνολογία αιχμής, ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας της Ισπανίας (INTA), θα συνεργαστεί σε τεχνικά ζητήματα. Η Πρεσβεία του Ισραήλ και το Υπουργείο Παιδείας, έχουν συνεισφέρει μέρος αυτού του ποσού όπως επίσης και διαφορετικές ιδιωτικές εταιρείες, τόσο από την Ισπανία όσο και από το Ισραήλ.

Η Αργεντινή επιστήμονας, Δρ. Ana B. Heller που ζει κι εργάζεται στο Τελ Αβιβ, βρέθηκε πρόσφατα στο σχολείο, Las Musas,  για να συναντηθεί προσωπικά με τους 29 μαθητές με τους οποίους σχεδίαζε έναν νανοδορυφόρο επί ένα ολόκληρο χρόνο μέσω τηλε-εκπαίδευσης. Έναν νανοδορυφόρο που έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί στο διάστημα στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Δύο μαθήματα την εβδομάδα με τηλεδιάσκεψη και οργάνωση εργασίας σαν να πρόκειται για νεοφυής επιχείρηση (κάθε μαθητής αναλαμβάνει έναν θέμα: στέλεχος, επικοινωνία, μάρκετινγκ, logistics…), έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα: ο νανοδορυφόρος, που βαφτίστηκε SpYsat Urania και έχει ύψος 35 εκατοστά, έχει ήδη σχήμα και αποστολή καθώς θα είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή ενός μικροβιολογικού πειράματος που ψάχνει λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στο διάστημα.

“Όταν οι αστροναύτες επιστρέφουν έχουν χάσει μυϊκή μάζα, όραση, και το δέρμα τους σπάει… Γι’ αυτό διεξάγεται έρευνα σε όλο τον κόσμο αλλά και σε αυτό το σχολείο ώστε να βρεθούν λύσεις που θα κάνουν το σώμα μας να αντέχει στα διαπλανητικά ταξίδια”, εξηγεί η Χέλερ με ενθουσιασμό.

Το βιογραφικό της Heller, αναφέρει  ότι είναι φυσικός και αστροφυσικός, καθώς και πτυχιούχος Αστρονομίας με μεταπτυχιακό στη Γεωφυσική και τις Πλανητικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Είναι επίσης αυτή που προώθησε την ανάπτυξη νανοδορυφόρων σε εκπαιδευτικά κέντρα στο Ισραήλ. «Τώρα έχει γίνει πολύ δημοφιλές εκεί, αλλά στην αρχή ήταν κάτι αδιανόητο», σημειώνει.

Επιμέλεια: Φούλη Ζαβιτσιάνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος