Ισπανία: ” Σε 100 ημέρες η ανοσία του πληθυσμού”, υποστηρίζει ο Πέδρο Σάντσεθ

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Σε 100 ημέρες θα έχει επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού” τόνιζε την Δευτέρα από την Αθήνα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, βασιζόμενος στην πορεία των εμβολιασμών που προχωρούν “σαν σφαίρα” όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας.

Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν 780.000 εμβολιασμοί, γεγονός που ανεβάζει περίπου στο 30% το ποσοστό πληθυσμού που έχει λάβει την πρώτη δόση (13.797.431) και στο 13,1% στον πληθυσμό που έχει λάβει και τις δύο δόσεις (6.221.476). Η Ισπανία έχει παραλάβει και διανείμει στις 17 Αυτονομίες 21 εκατομμύρια εμβόλια μέχρι σήμερα.

Ο συνολικός δείκτης κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες έχει πέσει στα 189 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού και στα 80,38/100.000 πληθυσμού τις τελευταίες 7 ημέρες.

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Επιτροπής Επιδημιολόγων, Φερνάντο Σιμόν μετά τις μαζικές γιορτές στους δρόμους τόσο στην Μαδρίτη όσο και στην Βαρκελώνη αλλά και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας που συνέπεσαν με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Χιλιάδες νέοι και νέες ξεχύθηκαν στους δρόμους, χωρίς μάσκες και απόσταση ασφαλείας καταναλώνοντας αλκοόλ. Η δημοτική αστυνομία χρειάστηκε να επιβάλει χιλιάδες πρόστιμα όχι πλέον για τα περιοριστικά μέτρα αλλά για τον νόμο που απαγορεύει τα “botellones” (φιέστες στους δρόμους και ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ). Ο Φερνάντο Σιμόν τόνισε ότι περιμένει με αγωνία να δει τα αποτελέσματα μετά από αυτές τις γιορτές και πώς θα αποτυπωθούν στον δείκτη κρουσμάτων σε δέκα ημέρες.

Την ίδια ώρα και μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης οι Αυτονομίες είναι με δεμένα τα χέρια καθώς δεν μπορούν να αποφασίσουν περιοριστικά μέτρα χωρίς ένα δικαστήριο να παρέμβει χαρακτηρίζοντάς τα αντισυνταγματικά. Η κυβέρνηση επιμένει ότι πλέον δεν είναι απαραίτητη η συνέχιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της πορείας των εμβολιασμών, με αποτέλεσμα οι πολιτικές αντιδράσεις να συνεχίζονται.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος