Ισπανία: Πυρκαγιά στην Καστεγιόν κατέκαψε 3.000 στρέμματα

Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά στην Ισπανία ξεκίνησε τα ξημερώματα της Παρασκευής σε περιοχή μεταξύ της Καστεγιόν και του Τερουέλ στα ανατολικά της χώρας

Λίγες ημέρες μετά την επίσημη έκθεση της ΑΕΜΕΤ (Μετεωρολογική υπηρεσία) για την “μακροχρόνια μετεωρολογική ξηρασία“ από την οποία υποφέρει η Ισπανία, η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά ξεκίνησε τα ξημερώματα της Παρασκευής σε περιοχή μεταξύ της Καστεγιόν και του Τερουέλ στα ανατολικά της χώρας.

Ως αυτή την ώρα η φωτιά κατέκαψε γη περίπου 3.000 στρεμμάτων, ενώ οι αρχές χρειάστηκε να εκκενώσουν τα χωριά της περιοχής με περίπου 1.500 κατοίκους. Επεμβαίνουν 20 ελικόπτερα και πυροσβεστικά αεροπλάνα. Η προληπτική εκκένωση χωριών και οικισμών κρίθηκε απαραίτητη καθώς η δασώδης περιοχή με τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και τους δυνατούς ανέμους αποτελεί εκρηκτική συνθήκη για την εξάπλωση της φωτιάς.

Θεωρείται πρωτοφανές να ξεκινούν πυρκαγιές τόσο νωρίς στη χώρα, όμως είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πλέον κάθε συμπεριφορά των φυσικών φαινομένων.

ΑΕΜΕΤ: Ετος «μακροχρόνιας μετεωρολογικής ξηρασίας” το 2022

Η Ισπανία υποφέρει από παρατεταμένη ξηρασία. Η ΑΕΜΕΤ ( Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας) με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες, χαρακτηρίζει το 2022, ως έτος «μακροχρόνιας μετεωρολογικής ξηρασίας». Ούτε καν οι σημαντικές βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2022 δεν βοήθησαν στον μετριασμό της κατάστασης, η οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στα βόρεια και νοτιοδυτικά της χερσονήσου.

«Είναι η πρώτη φορά που στην Ισπανία υπάρχουν συνεχόμενα πέντε ζεστοί χειμώνες από τότε που υπάρχουν στοιχεία», λέει ο Ρουμπέν ντελ Κάμπο, εκπρόσωπος της ΑΕΜΕΤ. Ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, η τάση προς ηπιότερους χειμώνες είναι σαφής. «Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αναμφισβήτητη και ξεκάθαρη. Η Ισπανία έχει θερμανθεί περίπου 1,3° από τη δεκαετία του 1970, αλλά αυτή η θέρμανση είναι άνιση ως προς τις εποχές, πιο αξιοσημείωτη το καλοκαίρι, όταν ήταν 0,27° ανά δεκαετία, 1,6° σε έξι δεκαετίες, ενώ το χειμώνα ήταν 0,16° ανά δεκαετία , περίπου ένα βαθμό από τη δεκαετία του εξήντα», εξηγεί ο μετεωρολόγος.

«Οι πιθανότητες για παγετούς είναι τώρα χαμηλότερες, είναι σαφώς λιγότερο συχνοί από ό,τι στη δεκαετία του εξήντα και του εβδομήντα. Αυτόν τον χειμώνα δεν υπήρξε καμία, αλλά η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει, όπως συνέβη με την “Φιλομένα” το 2021 και την Γκλόρια το 2020», συνεχίζει ο ντελ Κάμπο.

Τα βασικά σημεία της έκθεσης της ΑΕΜΕΤ επικεντρώνονται στα εξής:

Μακροχρόνια ξηρασία

Η αποκαλούμενη “μετεωρολογική ξηρασία” παράγεται άμεσα από την έλλειψη βροχοπτώσεων. Τα συσσωρευμένα δεδομένα βροχοπτώσεων τα τελευταία τρία χρόνια ήταν πολύ σπάνια. Έτσι έκλεισε το 2022 και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί βραχυπρόθεσμα. Οι λεκάνες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι αυτές του Γουαδαλκιβίρ, των νότιων και των ανατολικών Πυρηναίων. Η κατάσταση στην Καταλονία είναι επίσης πολύ ανησυχητική: βιώνει τη χειρότερη ξηρασία του αιώνα με αυξανόμενους περιορισμούς.

Ο πιο ζεστός Δεκέμβρης

Ο Δεκέμβριος του 2022 ήταν ο πιο βροχερός μήνας από το 2010. Πολύ υγρός, αλλά κυρίως ζεστός. Μάλιστα, σηματοδότησε έναν χειμώνα για πέμπτη συνεχή χρονιά με υψηλότερες από τις συνηθισμένες μέσες θερμοκρασίες, ειδικά στην Ιβηρική Χερσόνησο και στις Βαλεαρίδες Νήσους.

Ρεκόρ ζεστής ημέρας του Μαρτίου

Εξαιρετικός είναι και ο μήνας Μάρτιος. Η 13η Μαρτίου ήταν η θερμότερη ημέρα (για την ίδια ημερομηνία) από το 1950 σε ολόκληρη την Ισπανία. Είναι το τρίτο ρεκόρ για μια ζεστή μέρα μέχρι στιγμής το 2023. Υπήρξαν θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές για αυτήν την εποχή του χρόνου που, σύμφωνα με την ΑΕΜΕΤ, πιθανότατα θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο του μήνα.

Άνοιξη πάνω από το μέσο όρο

Οι επόμενοι μήνες θα είναι επίσης διαφορετικοί. Οι θερμοκρασίες που αναμένονται για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο είναι πάνω από το μέσο όρο. Φυσικά θα είναι μια άνιση άνοιξη από πλευράς βροχοπτώσεων.

Ενα ασφυκτικό καλοκαίρι

Αυτές οι θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου θα δώσουν τη θέση τους σε ένα καλοκαίρι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό του 2022. Η πρόβλεψη της AEMET είναι ότι θα έρθουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με λίγες βροχοπτώσεις και, πάλι, μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιών.

Κίνδυνος πυρκαγιών

Πέρυσι, η Ισπανία έκλεισε το χειρότερο ρεκόρ πυρκαγιών μέχρι στιγμής αυτόν τον αιώνα: τέσσερα στα δέκα εκτάρια που καίγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σε ισπανικό έδαφος. Μέχρι σήμερα, ακόμα και τον χειμώνα, υπάρχουν σημεία στη χερσόνησο με ακραίο κίνδυνο και πολύ υψηλό κίνδυνο.

Αυτή η ξηρασία δεν έχει συνέπειες μόνο στον πλανήτη μας, αλλά και στην οικιακή οικονομία. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι οι ισπανικές καλλιέργειες το 2023 θα αποδώσουν μόνο κατά 25% των δυνατοτήτων τους. Από τα 13 εκατομμύρια γεωργικά εκτάρια που εξαρτώνται αποκλειστικά από το νερό της βροχής για τις καλλιέργειες, μόνο 3,3 εκατομμύρια έχουν εξασφαλίσει αυτό το νερό. Ο Συντονιστής Οργανώσεων Αγροτών και Κτηνοτρόφων εκτιμά ότι στην Ανδαλουσία, την Εξτρεμαδούρα και την Καστίλλη-Λα Μάντσα μπορεί να χαθεί έως και το 70% των καλλιεργειών λόγω της έλλειψης βροχής. Και εδώ μπαίνει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης: όσο λιγότερη συγκομιδή, τόσο λιγότερη προσφορά.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος