Ισπανία: Πολύ κοντά σε συμφωνία με το Η.Β. για το Γιβραλτάρ δηλώνει ο Ισπανός ΥΠΕΞ

Array

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Τρίτη ότι η Μαδρίτη και το Λονδίνο βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την εξεύρεση τελικής λύσης για το καθεστώς του Γιβραλτάρ μετά το Brexit.

Το καθεστώς του Γιβραλτάρ και ο τρόπος αστυνόμευσης των συνόρων με την Ισπανία αποτελούν σημείο διαμάχης από τότε που η Βρετανία ψήφισε το 2016 υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χερσόνησος εξαιρέθηκε από τη συμφωνία εξόδου που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ότι βλέπει «μια εποικοδομητική στάση» από τη βρετανική πλευρά στη συμφωνία που σχετίζεται με το Γιβραλτάρ.

Η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν στις 31 Δεκεμβρίου 2020, ώρες πριν από την πλήρη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, ότι το Γιβραλτάρ θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος των συμφωνιών της ΕΕ, όπως ο χώρος Σένγκεν, και ότι η Ισπανία θα παρακολουθεί το λιμάνι και το αεροδρόμιο, εν αναμονή μιας μόνιμης λύσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ισπανία απέστειλαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μια πρόταση που περιλαμβάνει τη διατήρηση των χερσαίων συνόρων του Γιβραλτάρ με την Ισπανία ανοιχτά στα τέλη του 2022 και τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων μεταξύ της Ισπανίας και του θύλακα.

Ο Αλμπάρες πιστεύει ότι είναι «πολύ κοντά σε συμφωνία» και είπε ότι, παρά το γεγονός ότι τίποτα δεν είναι οριστικό, στις συναντήσεις που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζέιμς Κλέβερλι, βλέπει ότι και οι δύο θέλουν συμφωνία, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα.

Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με την εμπειρία του, με το Brexit κανένα ημερολόγιο δεν έγινε ποτέ σεβαστό.

Η Ισπανία παραχώρησε τον βράχο στις εκβολές της Μεσογείου στη Βρετανία το 1713, αλλά εδώ και πολύ καιρό ζητούσε την επιστροφή του. Το 2002, το 99% των ψηφοφόρων του Γιβραλτάρ απέρριψε την ιδέα της κοινής κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ισπανία.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση : Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος