Ισπανία: Παράταση της «Ιβηρικής εξαίρεσης» στην τιμή αγοράς φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2023

Η κυβέρνηση της Ισπανίας παρατείνει την ισχύ της ιβηρικής εξαίρεσης μέχρι το τέλος του 2023 με βασιλικό διάταγμα που αφορά στην επέκταση της. Η εξαίρεση αυτή, η οποία ωφελεί την Ισπανία και την Πορτογαλία, θα έχει νέο ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο από τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης, Τερέσα Ριβέρα, ανακοίνωσε ότι γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν: «Είναι ένα εργαλείο που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους Ισπανούς και Πορτογάλους καταναλωτές μέχρι το τέλος του έτους», επεσήμανε από τις Βρυξέλλες στην τακτική σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, η απόφαση αυτή προϋποθέτει όχι μόνο παράταση της ιβηρικής εξαίρεσης που έχει ήδη εφαρμοστεί, αλλά συνεπάγεται και κάποιες «προσαρμογές για να την καλύψει», όπως η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου, η οποία μέχρι τώρα αυξανόταν κατά πέντε ευρώ το μήνα, και τώρα θα είναι «πιο ήπια», περίπου στα δύο ευρώ.

Ωστόσο, ανέφερε ότι εάν οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν στις τρέχουσες χαμηλές τιμές, ο μηχανισμός πιθανότατα δεν θα ενεργοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι όταν εγκρίθηκε αυτός ο μηχανισμός τον Ιούνιο του 2022 για την Ισπανία και την Πορτογαλία, η ανώτατη τιμή αγοράς του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 40 ευρώ/MWh, την ίδια ώρα που η τιμή αυτή εκτοξεύονταν για τις υπόλοιπες χώρες.

Ωστόσο, άρχισε να ανεβαίνει μεταξύ 45 και 50 ευρώ τους τελευταίους μήνες. Η Ιβηρική εξαίρεση επέτρεψε και στις δύο χώρες να περιορίσουν προσωρινά την τιμή του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι καταναλωτές να δουν δραστικές μειώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος