Ισπανία: Πακέτο μέτρων 2,19 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ξηρασίας ενέκρινε η κυβέρνηση

Το “Σχέδιο για την καταπολέμηση της ξηρασίας” ύψους 2,19 δισ. ευρώ είναι η σημερινή απάντηση της κυβέρνησης Σάντσεθ στο τεράστιο πρόβλημα της ξηρασίας που αντιμετωπίζει η Ισπανία. Τα 636 εκατ. ευρώ θα είναι άμεση οικονομική βοήθεια προς αγρότες και κτηνοτρόφους και τα υπόλοιπα διατίθενται για επενδύσεις σε γενικότερες υποδομές ύδρευσης.

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε μεγάλες μειώσεις φόρου για την ύπαιθρο ύψους 1,8 δισ. ευρώ, όμως δεν ήταν αρκετό. Η ξηρασία είναι καταστροφική και πολλοί αγρότες ή παύουν να καλλιεργούν ή αλλάζουν καλλιέργειες με μικρότερες ανάγκες σε νερό, κάτι που θα σταματούσε την παραγωγή και θα έστελνε τις τιμές των τροφίμων σε μεγαλύτερα ύψη.

Η Agroseguro, η Ισπανική Ένωση Συνδυασμένων Ασφαλιστικών Φορέων Γεωργικής Ασφάλισης, εκτιμά ότι η αποζημίωση για τις ζημίες που προκλήθηκαν από αυτή την ξηρασία φτάνει ήδη τα 300 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που την καθιστά «τη μεγαλύτερη απαίτηση στην ιστορία της γεωργικής ασφάλισης» από αυτήν του 2012 που ήταν 210 εκατ. ευρώ.

Όπως διευκρίνισε μετά το υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Γεωργίας, Λουίς Πλάνας, τα μέτρα που αποσκοπούν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της ξηρασίας στον πρωτογενή τομέα είναι τα εξής:

  • Άμεση ενίσχυση ύψους 636 εκατομμυρίων για την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τη μελισσοκομία.
  • Επιστροφή ΕΝΦΙΑ ύψους 53 εκατομμυρίων ευρώ για το 2023 σε περισσότερες από 200.000 γεωργικές επιχειρήσεις.
  • Ενίσχυση στη γεωργική ασφάλιση κατά της ξηρασίας με συνεισφορά δημοσίου 40,48 εκατ. ευρώ.
  • Αναβολή της καταβολής των κοινωνικών εισφορών για πέντε μήνες σε περισσότερους από 730.000 εργαζόμενους και πρόσβαση στο αγροτικό επίδομα ανεργίας.
  • Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και εταιρειών στην γεωργία.
  • Ευελιξία στην πρόσβαση του αγροτικού πακέτου και παράταση των αιτήσεων έως τις 30 Ιουνίου των αιτήσεων.

Η κατάσταση είναι ανησυχητική στην Ανδαλουσία, την Εξτρεμαδούρα, την Καστίγια-Λα Μάντσα, τη Μούρθια, την Αραγονία, την Κοινότητα της Μαδρίτης, την Καταλονία και την Καστίλλη και Λεόν, όπου οι καλλιέργειες σιταριού και κριθαριού θεωρούνται πρακτικά χαμένες, σύμφωνα με τον Συντονιστή των Αγροτικών Οργανώσεων και των Εκτροφέων ( COAG). Από την πλευρά του, ο αγροτικός οργανισμός εκφράζει τη λύπη του για «μη αναστρέψιμες απώλειες» σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια εκτάρια σιτηρών.

1,4 δισ. ευρώ για υποδομές νερού

Επιπλέον, 1,4 δισ. ευρώ διατίθενται για την κατασκευή νέων υποδομών, όπως μονάδες αφαλάτωσης, διπλασιασμό της επαναχρησιμοποίησης του αστικού νερού και μείωση των τελών και των συντελεστών των πληγέντων αγροκτημάτων, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριβέρα. Το υπουργείο της επίσης εξετάζει επίσης την εκτέλεση ενός νέου έργου για τη μείωση της πίεσης στους υδροφόρους ορίζοντες που τροφοδοτούν το Εθνικό Πάρκο Doñana στην Ανδαλουσία.

Επιπλέον, το διάταγμα που προέκυψε από το υπουργικό συμβούλιο θα ενσωματώσει τελικά τις νομοθετικές αλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας για τον περιορισμό της εργασίας σε εξωτερικούς χώρους ενόψει ακραίων καιρικών φαινομένων, που θα απαγορεύουν τέτοιες εργασιακές δραστηριότητες όταν υπάρχει κόκκινη ή πορτοκαλί ειδοποίηση από την ΑΕΜΕΤ ( Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία).

Ακόμη, έως αυτή την ώρα υφίσταται ήδη μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και τοπικών κυβερνήσεων μεγάλη συμφωνία για το νερό με αποτέλεσμα υδρολογικό σχέδιο για το οποίο απαιτήθηκαν περισσότερες από 100 συναντήσεις μεταξύ περιφερειακών διοικήσεων, κοινωνικών φορέων και παραγόντων του αρμόδιου υπουργείου σε μία περίοδο τεσσάρων ετών.

Τέλος, η κυβέρνηση προτρέπει το Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να στηρίξει το διάταγμα καθώς η τρέχουσα κατάσταση «απαιτεί το μέγιστο πνεύμα θεσμικής συνεργασίας».

Ανταπόκριση – Ισπανία: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος