Ισπανία: Οικονομικό πακέτο μέτρων ανακούφισης ύψους 16 δις ευρώ

Το πακέτο μέτρων ανακούφισης που ενέκρινε η ισπανική κυβέρνηση θα ενεργοποιηθεί αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του στο ΦΕΚ. Πρόκειται για 6 δις ευρώ άμεση βοήθεια και φοροελαφρύνσεις και 10 δις ευρώ σε δάνεια με την εγγύηση του κράτους (ICO- Instituto de Crédito Oficial).

Αναλυτικά το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει: 

  • Μπόνους 20 λεπτών για κάθε λίτρο βενζίνης ή πετρελαίου από το οποίο θα ωφεληθούν όλοι οι πολίτες για το διάστημα από 1ης Απριλίου μέχρι τις 30 Ιουνίου. Το κράτος θα επωμιστεί τα 15 λεπτά και οι εταιρίες πετρελαιοειδών τα υπόλοιπα 5 λεπτά.  
  • Απαγορεύονται οι απολύσεις εργαζόμενων, όπως ακριβώς ίσχυε και τα δύο χρόνια του κορονοϊού αν και αυτή τη φορά περιορίζεται κυρίως σε επιχειρήσεις που λαμβάνουν κάποιο είδος άμεσης κρατικής βοήθειας. Καμία επιχείρηση όμως δεν θα μπορεί να προβεί σε απόλυση εργαζομένου με το επιχείρημα π.χ. της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποσυνδέονται τα ενοίκια από τον IPC (Δείκτης Τιμών Κατανάλωσης), όπως ίσχυε μέχρι σήμερα και οι αυξήσεις δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 2%. Η ισχύς του μέτρου αυτού είναι για την ίδια περίοδο από 1η Απριλίου μέχρι της 30 Ιουνίου.
  • Αύξηση του Ελάχιστου Μηνιαίου Εισοδήματος κατά 15%. Για το 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης Προσωρινή το Ελάχιστο Μηνιαίο Εισόδημα στο οποίο έχουν δικαίωμα όλοι οι μη απασχολούμενοι πολίτες κυμαίνεται από 491,63 ευρώ μέχρι 1.081,59 ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των ενδιαφερομένων. Το ύψος της αύξησης θα κυμαίνεται  μεταξύ 73,74 ευρώ και 162,24 ευρώ πρόσθετης ενίσχυσης μηνιαίως μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.
  • Επίδομα στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και μείωση στους φόρους των λογαριασμών. Από το επίδομα θα επωφεληθούν 1,9 εκατομμύρια νοικοκυριά. Επίσης ο ΦΠΑ στον λογαριασμό θα συνεχίσει να είναι 10% από το 21% που βρισκόταν πριν την πανδημία ενώ ο ειδικός φόρος για το ρεύμα θα παραμείνει στο 0,5%.
  • Παρατείνεται  για 6 επιπλέον μήνες η αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και επιπλέον εγκρίνονται δάνεια ύψους 10 δις με εγγύηση του κράτους από το ICO με περίοδο χάριτος 12 μήνες.
  • Οικονομικές ενισχύσεις σε διάφορους κλάδους της οικονομίας  όπως : Γεωργία, κτηνοτροφία, γαλακτοπαραγωγούς ,αλιεία κλ.π.
  • Οικονομική ένεση για τις εταιρίες μεταφορών ύψους 1,05 δις ευρώ και έκπτωση στην τιμή των καυσίμων. 

Τέλος , στο πακέτο μέτρων ανακούφισης περιλαμβάνεται και το Εθνικό Σχέδιο Κυβερνοασφάλειας το οποίο χρηματοδοτείται με 1 δις ευρώ και περιλαμβάνει τουλάχιστον 150 δράσεις. Με το σχέδιο αυτό θα θωρακιστεί η Δημόσια Διοίκηση και οι δημόσιοι φορείς της και θα ενισχυθεί επίσης και η ασφάλεια των νέων δικτύων επικοινωνιών 5G.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος