Ισπανία: Οι σεΐχηδες που θα μετέτρεπαν τη Σαλαμάνκα σε… Ντουμπάι

Άφαντοι οι σεΐχηδες που θα έκαναν επενδύσεις στη Σαλαμάνκα και όλοι αναρωτιούνται για την πραγματική τους ταυτότητα

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Οι κάτοικοι της πόλης Σαλαμάνκα εδώ και καιρό είχαν πειστεί ότι σύντομα η Σαλαμάνκα, μια ιστορική πόλη της Ισπανίας, θα μετατρεπόταν σε… Ντουμπάι. Η βόλτα διαφόρων σεΐχηδων στους δρόμους της πόλης, η εμπλοκή του Δήμου αλλά και του πανεπιστημίου και η αστρονομική επένδυση 15 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα έκαναν οι σεΐχηδες με την ονομασία “Peace City World”, έκαναν τους δύσπιστους κατοίκους να ελπίζουν.

Ο μεσάζων μεταξύ σεΐχηδων και δήμου ήταν ο Χοσέ Μαρία Φουέντες, ο οποίος είχε πτυχίο Οικονομικών Επιστημών, είχε εργαστεί στο ΔΝΤ αλλά και στην Παγκόσμια Τράπεζα. Μάλιστα, είχε προσληφθεί από τον δήμο ως Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων με αμοιβή 50.000 ευρώ ετησίως. 

Ο δήμαρχος εμφανιζόταν σκεπτικός με τον συνεργάτη του· παρ’ όλα αυτά, οργάνωσε και ένα συνέδριο, στο οποίο συμμετείχε και το Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα αλλά και άλλοι φορείς της περιοχής. Αποφάσισε, λοιπόν, να ψάξει το πλούσιο βιογραφικό του συνεργάτη του. Δεν είχε καν τελειώσει τις Οικονομικές σπουδές (όπως επιβεβαίωσε το πανεπιστήμιο) και, φυσικά, το πέρασμά του από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα αμφισβητείται.

Το έργο Peace City World που υποσχέθηκε 15 δισεκατομμύρια ευρώ κατέληξε σε κρίση στους κόλπους του δήμου και απόλυση του Φουέντες, ο οποίος κατηγορείται για παραποίηση εγγράφων. Ακυρώθηκε κάθε συμφωνία μαζί του και τώρα του ζητούν να επιστρέψει τα ποσά που έλαβε.

Η απορία των πολιτών είναι ποιοι ήταν τελικά οι σεΐχηδες με τις κελεμπίες που πήραν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις στην πόλη; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι μάλλον επρόκειτο για κομπάρσους ή ακόμα και για μεταμφιεσμένους ηθοποιούς.

«Ποιος θα έρθει εδώ για να επενδύσει αυτά τα χρήματα;», αναρωτιέται ένας γείτονας που περπατά στην κεντρική πλατεία της Σαλαμάνκα. «Μας έχουν εξαπατήσει. Μια πλήρης απάτη», καταλήγει ένας άλλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος