Ισπανία: Ο Π. Σάντσεθ ξεκινά μια νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή για την αντιμετώπιση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς

Ο Πέδρο Σάντσεθ ξεκινά νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην Ιορδανία, την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ

Λίγο πριν συμπληρωθούν έξι μήνες πολέμου στη Γάζα και χωρίς πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που παραμένουν στάσιμες για εβδομάδες ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ  επισκέπτεται εκ νέου την περιοχή επιμένοντας στην ανάγκη σύγκλισης ειρηνευτικής διάσκεψης και αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης.

Αρχικά θα συναντηθεί στο Αμμάν με τον Ιορδανό βασιλιά, Αμπντουλάχ Β’, στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας με τον διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και στη Ντόχα με τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. Ήδη είχαν προηγηθεί περαιτέρω επισκέψεις του σε χώρες της περιοχής.

Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, ο Σάντσεθ συμμετείχε στις 21 Οκτωβρίου σε διεθνή σύνοδο κορυφής στην Αίγυπτο για να αναλύσει τη σύγκρουση και τον Νοέμβριο επισκέφθηκε το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο μαζί με τον Βέλγο πρωθυπουργό Alexander de Croo.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της COP28 για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι την 1η Δεκεμβρίου είχε τοποθετηθεί για το ζήτημα όπως και στις συναντήσεις που είχε με τις κύριες ιρακινές αρχές στη Βαγδάτη στο τέλος του 2023.

Αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Ισπανού πρωθυπουργού τα τελευταία 15 χρόνια στην Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία και η πρώτη στο Κατάρ εδώ και δεκατρία χρόνια, αφού ο José Luis Rodríguez Zapatero ήταν ο τελευταίος που το έκανε το 2009 και το 2011, αντίστοιχα.

Θα είναι επίσης το πρώτο του ταξίδι στην περιοχή αφού την περασμένη εβδομάδα, μαζί με τους ομολόγους του από την Ιρλανδία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία, δεσμεύτηκε να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος όταν «μπορεί να συνεισφέρει θετικά και οι συνθήκες είναι κατάλληλες».

Η ισπανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναγνωρίσει στο ισπανικό κοινοβούλιο την κατάπαυση του πυρός και την συνύπαρξη δύο κρατών στην περιοχή κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ισραήλ το οποίο επέπληξε την Ισπανία ότι “ ανταμείβει τρομοκράτες”.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας ο Σάντσεθ θα επαναλάβει την υπεράσπιση της κατάπαυσης του πυρός που θέτει τέλος στην ανθρωπιστική καταστροφή που βιώνει η Γάζα και μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης που προωθεί τη μόνη λύση που θεωρεί δυνατή : την συνύπαρξη δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Αυτό σημαίνει αναγνώριση όχι μόνο της Παλαιστίνης, αλλά και του Ισραήλ, το οποίο δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτό από πολλές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. 

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος