Ισπανία: Ο νόμος περί αμνηστίας στο τραπέζι συμβουλευτικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης  

Η Επιτροπή της Βενετίας συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή για τον ισπανικό νόμο περί αμνηστίας 

Πρόκειται για ένα συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες στον τομέα του συνταγματικού δικαίου. Δημιουργήθηκε το 1990 μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, σε μια εποχή επείγουσας ανάγκης για συνταγματική βοήθεια στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Στόχος της Επιτροπής είναι να παρέχει νομικές συμβουλές στα κράτη μέλη της και, ειδικότερα, να βοηθά τα κράτη που επιθυμούν να προσαρμόσουν τις νομικές και θεσμικές δομές τους στα ευρωπαϊκά πρότυπα και τη διεθνή εμπειρία στους τομείς της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου.

Η ισπανική Γερουσία (όπου το Λαϊκό Κόμμα έχει απόλυτη πλειοψηφία) ζήτησε την γνωμοδότηση της επιτροπής αυτής καθώς ο νόμος για την αμνηστία των Καταλανών αυτονομιστών διαιρεί τα πολιτικά κόμματα και ειδικότερα την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία υποστηρίζει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.

Πριν από δύο εβδομάδες, διέρρευσε ένα προσχέδιο εργασίας από την ίδια Επιτροπή της Βενετίας για τον νόμο περί αμνηστίας, προσχέδιο που όμως PSOE και PP ερμήνευσαν με αντίθετο τρόπο. Ενώ η κυβέρνηση και το PSOE διαβεβαίωσαν ότι το προσχέδιο εγκρίνει έναν «άψογο και θετικό» νόμο και ότι «συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα», το PP (Λαϊκό Κόμμα) έκρινε ότι η Επιτροπή αμφισβητεί πολλά σημεία όπως π.χ. η επεξεργασία του νόμου με επείγουσα διαδικασία χωρίς ευρύτερη συναίνεση.

Η Επιτροπή της Βενετίας θα εγκρίνει σήμερα Παρασκευή, 15 Μαρτίου, την τελική της γνώμη για τον ισπανικό νόμο περί αμνηστίας ο οποίος έλαβε ήδη πλέον το πράσινο φως από την ισπανική Βουλή και τώρα βρίσκεται στη Γερουσία. Υπολογίζεται ότι εκεί θα καθυστερήσει τουλάχιστον δύο μήνες μέχρι να επιστρέψει και πάλι στη Βουλή για την τελική ψήφιση του.

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος