Ισπανία: Ο νέος νόμος για τις αμβλώσεις επιτρέπει σε κορίτσια 16 ετών να κάνουν έκτρωση χωρίς γονική άδεια

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Ο νέος νόμος για τις αμβλώσεις, που θα επικυρωθεί  την ερχόμενη Τρίτη από το υπουργικό συμβούλιο, περιλαμβάνει μία σειρά από άρθρα που προστατεύουν και επεκτείνουν το ήδη κατοχυρωμένο δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις.

Όπως αποκαλύπτει η Cadena Ser επικαλούμενη πηγές από το υπουργείο Ισότητας , το προσχέδιο νόμου προβλέπει ότι ο νέος νόμος για τις αμβλώσεις θα επιτρέπει στα κορίτσια από την ηλικία των 16 ετών να διακόπτουν την εγκυμοσύνη τους χωρίς γονική άδεια.

Επιπλέον η “οικειοθελής διακοπή της εγκυμοσύνης θα είναι εγγυημένη σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία “ όπως ήδη είχε δηλώσει πρόσφατα η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο και περιλαμβάνεται στο προσχέδιο. Θα προστατεύεται επίσης και το δικαίωμα των γιατρών “αντιρρησιών συνείδησης” οι οποίοι δεν θα επιθυμούν να πραγματοποιήσουν την επέμβαση, όπως ακριβώς συμβαίνει στον ήδη ισχύοντα νόμο για την ευθανασία.

Η άμβλωση θα γίνεται δωρεάν μέχρι την 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Από εκεί και μέχρι την 21η εβδομάδα μπορεί να γίνει αυτό που είναι γνωστό ως “θεραπευτική έκτρωση”, δηλαδή διακοπή για ιατρικούς λόγους όπως δυσπλασία του εμβρύου ή κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης άδεια από την εργασία για τις γυναίκες οι οποίες υποφέρουν από επώδυνη έμμηνο ρύση έως και τριών ημερών, όπως και την παροχή αναρρωτικής άδειας για την διακοπή της εγκυμοσύνης.

Σε ότι αφορά στα ορμονικά αντισυλληπτικά και το γνωστό ως “χάπι της επόμενης μέρας” θα χρηματοδοτούνται δημόσια και θα υπάρχει δωρεάν διανομή τους σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης που συνδέονται με εκστρατείες σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης και ποινική δίωξη των ζευγαριών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση παρένθετης μητέρας μια παράνομη πρακτική στην Ισπανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος