Ο ηγέτης των συντηρητικών στην Ισπανία, ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, έχασε σήμερα την ψηφοφορία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε ο σοσιαλιστής υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ να επιδιώξει μια συμφωνία με αυτονομιστικά κόμματα προκειμένου να εξασφαλίσει μια νέα θητεία.
Ο Φεϊχό απέτυχε να εξασφαλίσει πλειοψηφία σε μια δεύτερη ψηφοφορία στην κάτω βουλή των 350 βουλευτών, με 177 βουλευτές να ψηφίζουν κατά της υποψηφιότητάς του και 172 να την υποστηρίζουν, και μία άκυρη ψήφο.
Ο Φεϊχό είχε πει νωρίτερα στους βουλευτές πως ήξερε ότι θα έχανε τη δεύτερη ψηφοφορία. «Υποθέτω πως, όπως αναμένεται, δεν θα την κερδίσω. Μπορείτε να το πείτε αποτυχία αν θέλετε», είπε ο Φεϊχό. Είχε χάσει την πρώτη ψηφοφορία προχθές, Τετάρτη.
«Σήμερα δεν θα μπορέσω να σας δώσω μία κυβέρνηση, αλλά σας έχω δώσει διαβεβαιώσεις και ελπίδα», πρόσθεσε.
Τα βλέμματα όλων στρέφονται τώρα στην προσπάθεια των σοσιαλιστών να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ωστόσο και αυτό δεν είναι εύκολο, γιατί θα χρειαστούν τις ψήφους των καταλανικών αποσχιστικών κομμάτων τα οποία διαπραγματεύονται σκληρά και ζητούν αμνηστία για τους περίπου 1.000 εμπλεκόμενους στο παράνομο δημοψήφισμα του 2017, καθώς και επιπλέον δημοψήφισμα, κάτι που έχει αποκλειστεί από τους σοσιαλιστές.
Αν οι προσπάθειες του Σάντσεθ αποτύχουν και αυτές, θα διεξαχθούν πιθανόν νέες βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο.
Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος