Ισπανία: Ο εορτασμός για την Εθνική Ημέρα και οι πολιτικές προεκτάσεις και διεργασίες

Η βασιλική οικογένεια θα πρωτοστατήσει σήμερα, Πέμπτη, στην παρέλαση της Εθνικής Ημέρας και στη συνέχεια της δεξίωσης στο Βασιλικό Παλάτι, εκδηλώσεις που σημαδεύτηκαν από τις διαπραγματεύσεις για την απόπειρα ανάθεσης του ασκούντος αρχηγού της κυβέρνησης, Pedro Sánchez, και την πολιτική σύγκρουση με το PP ενόψει της πιθανότητας έγκρισης νόμου αμνηστίας όπως ζητούν οι Καταλανοί ανεξάρτητοι.

Η άλλη πρωταγωνίστρια της ημέρας θα είναι η πριγκίπισσα Leonor, η οποία θα παρακολουθήσει την παρέλαση με στρατιωτική στολή από την εξέδρα με τους γονείς της και στη συνέχεια θα κάνει το ντεμπούτο της στην τελετή του Βασιλικού Παλατιού, πέντε ημέρες μετά την ορκωμοσία της σημαίας και τρεις εβδομάδες μετά την εκπλήρωση τα 18 χρόνια.

Εκτός από τους κύριους θεσμικούς εκπροσώπους, η παρέλαση και η δεξίωση θα φέρουν κοντά τον Sánchez και τον ηγέτη του PP, Alberto Núñez Feijóo, εν μέσω κλίματος έντασης μεταξύ της κυβέρνησης και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την πιθανή αμνηστία.

Η εκτελεστική εξουσία κατηγόρησε το PP ότι μετέτρεψε την 12η Οκτωβρίου σε «κόμμα των ύβρεων», όπως δήλωσε χθες η εκπρόσωπός του, Isabel Rodríguez, ενώ ο γενικός συντονιστής του λαϊκού κόμματος, Elías Bendodo, υποστήριξε ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται στο δρόμο ενάντια στα σχέδια του Σάντσες.

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να αποδοκιμάσει τον αρχηγό της κυβέρνησης, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, προειδοποίησε ότι όσοι σφυρίζουν στην παρέλαση των Εορτών «ασεβούν»  στον βασιλιά, τις Ένοπλες Δυνάμεις και «τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.”

Η παρέλαση των στρατιωτικών μονάδων θα διεξαχθεί ξανά κατά μήκος του Paseo del Prado και του Recoletos, αφού τα τελευταία χρόνια η διαδρομή ήταν κατά μήκος της Paseo de la Castellana, μια αλλαγή που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν έχει σκοπό να μετριάσει τα πιθανά σφυρίγματα στον Sánchez.

Αναμένεται η παρουσία μεγάλου μέρους των μελών της εν ενεργεία κυβέρνησης, των ανώτατων αρχών του Κράτους και όλων των προέδρων των αυτόνομων κοινοτήτων, εκτός από αυτή της Generalitat, Pere Aragonés, και του Lehendakari, Iñigo Urkullu, που ταξιδεύουν και οι δύο αν και τα τελευταία χρόνια αρνήθηκαν να παρευρεθούν.

Οι εκδηλώσεις των Εθνικών Εορτών πραγματοποιούνται στη μέση του γύρου συναντήσεων του Σάντσεθ για να προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν υποστήριξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο αρχηγός του PSOE μίλησε σήμερα με τον αρχηγό του ERC, Oriol Junqueras, και αυτή την Παρασκευή θα συναντηθεί στο Κογκρέσο με τους εκπροσώπους των EH Bildu και Junts, του σχηματισμού με επικεφαλής τον Carles Puigdemont, ο οποίος απαιτεί αμνηστία και αναγνώριση του δικαιώματος της Καταλονίας να υποστηρίξει τον Sánchez.

Παράλληλα με το πολιτικό σκηνικό, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην πριγκίπισσα Leonor, η οποία μετά από δύο χρόνια απουσίας από την παρέλαση, θα τη δει ξανά από την εξέδρα, αν και αυτή τη φορά με στρατιωτική στολή λόγω της ιδιότητας της ως δόκιμου.

Μόλις τελειώσει η στρατιωτική παρέλαση, οι βασιλιάδες και η κόρη τους θα ταξιδέψουν στο Βασιλικό Παλάτι για να δεχτούν περίπου 2.000 καλεσμένους από όλους τους τομείς της κοινωνίας, εκτός από τους πολιτικούς ηγέτες και τις εξουσίες του κράτους.

Είναι η πρώτη φορά που η Leonor de Borbón συμμετέχει σε αυτή τη δεξίωση, επομένως θα συνοδεύσει τους γονείς της στους χαιρετισμούς στην Αίθουσα του Θρόνου και στις επόμενες κουβέντες στο Gala Dining Room.

Η απουσία θα είναι αυτή της Infanta Sofía λόγω της παραμονής της στο οικοτροφείο στην Ουαλία (Ηνωμένο Βασίλειο) όπου σπουδάζει για το λύκειο, το ίδιο όπου ήταν για δύο χρόνια η αδερφή της.

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος