Ισπανία: Νόμο για την «ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων» θα εγκρίνει η κυβέρνηση

Ισπανία : Νόμο για την «ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων» θα εγκρίνει η κυβέρνηση, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Γυναίκα στις 8 Μαρτίου

Ενόψει της 8ης Μαρτίου, της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Γυναίκα, η ισπανική κυβέρνηση θα εγκρίνει στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο νομοσχέδιο που θα εγγυάται «ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων». Όπως ανακοίνωσε ο Πέδρο Σάντσεθ, ο νόμος θα προβλέπει εκτός από τις λίστες στον εκλογικό νόμο, ισοτιμία στο υπουργικό συμβούλιο, τα διοικητικά συμβούλια των επαγγελματικών ενώσεων αλλά και όλων των μεγάλων εταιριών.

Στην ομιλία του σε ειδική εκδήλωση ανέφερε ότι «αν οι γυναίκες είναι το ήμισυ της κοινωνίας, πρέπει να είναι το ήμισυ της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Κάποιοι θα το δουν ως υπερβολικό, αλλά όσοι από εμάς πιστεύουμε στον φεμινισμό το θεωρούμε δίκαιο».

«Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα το θεωρήσουν υπερβολικό , και μάλιστα απολύτως δυσανάλογο, αλλά για εμάς αποτελεί θέμα δικαιοσύνης», υπερασπίστηκε ο Σάντσεθ. «Θεσμοί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας λένε ότι αν ολόκληρος ο γυναικείος πληθυσμός συμμετείχε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, το ΑΕΠ θα αυξανόταν μεταξύ 15% και 20% περισσότερο», τόνισε στην ομιλία του στην οποία ανέφερε τον φεμινισμό ως μια από τις «βασικές μηχανές του PSOE».

Με τον νέο νόμο θα διασφαλίζεται ότι τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία θα υπάρχει ο ίδιος αριθμός ανδρών και γυναικών μέσα από τα ψηφοδέλτια όλων των εκλογικών διαδικασιών.

Το νομοσχέδιο ισοτιμίας που ανακοίνωσε ο Σάντσεθ θα προτείνει επίσης την ισορροπημένη παρουσία ανδρών και γυναικών στα διοικητικά συμβούλια του επιχειρηματικού κόσμου. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στις ισπανικές εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, μόνο στο 33,94% των εταιρειών υπάρχουν γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια και δεν υπάρχει ισοτιμία.

Με τον νεο νόμο, τα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 40% εκπροσώπηση των γυναικών. Σύμφωνα με την επιχειρηματία Ana Bujaldón, πρόεδρο της FEDEPE, «στις μεγάλες εταιρείες είμαστε μόνο στο 1,2% ενώ στην Ευρώπη είναι 6,7».

Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο Πέδρο Σάντσεθ, αυτό το ελάχιστο 40% επεκτείνεται επίσης σε όλες τις επαγγελματικές ενώσεις και κριτικές επιτροπές για δημόσια βραβεία ή αναγνώριση.

Σε ότι αφορά στην γυναικεία εκπροσώπηση στην ισπανική κυβέρνηση – η οποία αποκαλείται ως «φεμινιστική» από τον Σάντσεθ – μέχρι το 2017, η παρουσία των γυναικών στην κυβέρνηση, τις αντιπροεδρίες και τα υπουργεία στην Ισπανία παρέμενε κάτω από το 40%. Το 2018 αυξήθηκε εμφανώς μέχρι που ξεπέρασε το φράγμα του 60%. Αν και το 2020 το ποσοστό ήταν 47,8%, από το 2021 ήταν και πάλι πάνω από το 60%. 14 γυναίκες υπουργοί και 8 άνδρες αποτελούν την κυβέρνηση Σάντσεθ με τις γυναίκες να καταλαμβάνουν τα βασικά υπουργεία και τις 3 αντιπροεδρίες.

Ισπανία: Νόμο για την «ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων» θα εγκρίνει η κυβέρνηση

Ανταπόκριση – Ισπανία: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος