Ισπανία: Νίκη του Λαϊκού κόμματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές – Αναγκαίες οι συμμαχίες με την ακροδεξιά Vox

Με καταμετρημένο το 99,66 % των ψήφων στις δημοτικές εκλογές σε 8.131 δήμους της Ισπανίας, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα PP κατάφερε να επικρατήσει με 31,53%, έναντι του Σοσιαλιστικού κόμματος PSOE που εξασφάλισε ποσοστό 28,11%.

Το Λαϊκό Κόμμα αύξησε περίπου 9,2 ποσοστιαίες μονάδες την δύναμη του από τις εκλογές του 2019, οι Σοσιαλιστές έπεσαν κατά 1,15% ενώ το ακροδεξιό κόμμα VOX αύξησε τις δυνάμεις του κατά 4,28% σε σχέση με τις εκλογές του 2019 και αναδείχτηκε τρίτο κόμμα στις δημοτικές εκλογές με ποσοστό 7,18%. 

Μεγάλοι ηττημένοι της βραδιάς είναι οι φιλελεύθεροι Θιουδαδάνος, οι οποίοι στην ουσία εξαφανίζονται αφού στις δημοτικές εκλογές έχασαν περίπου 7% ,ποσοστό το οποίο απορροφήθηκε από το Λαϊκό Κόμμα. Και οι Ουνίδας Ποδέμος, έχασαν σημαντική δύναμη και δεν κατάφεραν να εκλεγούν σε πολύ σημαντικές πόλεις όπως στη Μαδρίτη , αλλά ούτε και στην τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης αφού εξασφάλισαν μόνο 4,74% από το 5% που απαιτείται και έμειναν εκτός τοπικής Βουλής.

Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε επίσης το Λαϊκό Κόμμα στις περιφερειακές εκλογές (που πραγματοποιήθηκαν μόνο στις 12 από τις 17 Αυτονομίες) καταφέρνοντας να επικρατήσει στις 7 από τις 12 Αυτόνομες Κοινότητες. Κατάφερε απόλυτη πλειοψηφία στην τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης και σε τέσσερεις ακόμα αυτονομίες για να καταφέρει να κυβερνήσει θα χρειαστεί να συμμαχήσει με το ακροδεξιό κόμμα VOX. Το VOX εκπροσωπείται πλέον σε όλες τις Αυτόνομες κοινότητες και γίνεται κλειδί για τις μελλοντικές τοπικές κυβερνήσεις του PP. Πρόκειται για την Εξτρεμαδούρα, την Βαλένθια, την Αραγόν και τις Βαλεαρίδες νήσους. Στην Αυτονομία της Λα Ριόχα το Λαϊκό Κόμμα πέτυχε απόλυτη πλειοψηφία και έρχεται πρώτο κόμμα και στην Καντάβρια.

Μετά τα μεσάνυχτα από το μπαλκόνι της οδού Γένοβα στη Μαδρίτη , όπου εδρεύει το Λαϊκό Κόμμα, ο Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό, πρόεδρος του PP είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι θεωρεί τη νίκη “το πρώτο βήμα για έναν νέο πολιτικό κύκλο”, αναφερόμενος σαφώς στις επικείμενες γενικές εκλογές στο τέλος του 2023, όπου θα επιχειρήσει να νικήσει τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος