Ισπανία: Νέο πακέτο μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας

Array

Ανταπόκριση – Ισπανία: Δώρα Μακρή

Περισσότερα μέτρα για την «υποστήριξη των νοικοκυριών» ενόψει των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας, σήμερα Τρίτη 18 Οκτωβρίου. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται ένας νέος ρυθμιζόμενος συντελεστής για τις πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου, οι οποίες θα πρέπει να εγκαταστήσουν μεμονωμένους μετρητές σε κάθε καλοριφέρ.

Το νέο διάταγμα περιλαμβάνει την ενίσχυση και επέκταση του κοινωνικού μπόνους ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και θα κινητοποιήσει σχεδόν 3 δισ. ευρώ από τους γενικούς κρατικούς προϋπολογισμούς για τη μείωση του ενεργειακού λογαριασμού σε κάθε δύο από πέντε νοικοκυριά στην Ισπανία.

Το πακέτο μέτρων αποτελεί μέρος του σχεδίου έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δέσμευσης για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Οι πρωτοβουλίες που δρομολογήθηκαν θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση ενέργειας μεταξύ 5,1% και 13,5%.

Από την 1η Δεκεμβρίου, στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου θα παρέχονται πληροφορίες για τους καταναλωτές με βάση τον αντίκτυπο της “Ιβηρικής εξαίρεσης” καθώς επίσης και για τον μέσο όρο κατανάλωσης στην ίδια περιοχή με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα.

Νέος ρυθμιζόμενος συντελεστής για κοινόχρηστους λέβητες

Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα είναι ο νέος ρυθμιζόμενος συντελεστής, έτσι ώστε τα νοικοκυριά με κοινοτικό λέβητα να μπορούν να επωφεληθούν από εξοικονόμηση άνω του 50% στον λογαριασμό τους στο φυσικό αέριο.

Η μείωση για τους λογαριασμούς κοινοτικής θέρμανσης θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αυτή η απόφαση μπορεί να φτάσει σε έως και 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά .

Αυξάνονται τα μπόνους θέρμανσης και ηλεκτρικού

Διευρύνεται η παροχή μπόνους ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, στους οποίους μπορούν να επωφεληθούν ευάλωτες ή πολύτεκνες οικογένειες. Αφενός, η έκπτωση για τους ευάλωτους χρήστες θα αυξηθεί από 60% στο 65%, ενώ για τους σοβαρά ευάλωτους καταναλωτές θα αυξηθεί από 70% στο 80%.

Νέες εκπτώσεις 40% θα συμπεριληφθούν επίσης στον λογαριασμό ρεύματος για 1,5 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και θα ενισχυθεί το τρέχον κοινωνικό επίδομα, το οποίο καλύπτει 1,3 εκατ. νοικοκυριά.

Επίσης θα αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης από τα 35 – 350 ευρώ ετησίως ανάλογα με την περιοχή που διαμένει ο δικαιούχος.

Ιδιοκατανάλωση και αποτελεσματικότητα

Απλοποιούνται οι διαδικασίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα νοικοκυριά και όπως διαβεβαίωσε η αρμόδια υπουργός «μέχρι στιγμής το 2022, υπάρχει δέκα φορές μεγαλύτερη εγκατεστημένη δυναμικότητα για ιδιοκατανάλωση από ό,τι τον Ιούνιο του 2018».

Επίσης αντικαθίστανται οι αναλογικοί μετρητές αερίου με ψηφιακούς ενώ και στον δημόσιο φωτισμό θα υπάρξουν παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας.

Αυτά τα νέα μέτρα θα προστεθούν σε αυτά που είχαν ήδη εγκριθεί στις αρχές Αυγούστου για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας, όπως ο περιορισμός της θερμοκρασίας στους 27 βαθμούς το καλοκαίρι και στους 19 το χειμώνα σε καταστήματα, κινηματογράφους, ξενοδοχεία και δημόσια κτίρια, το σβήσιμο των βιτρινών στις δέκα το βράδυ ή το αυτόματο κλείσιμο των θυρών.

Και με τα δύο πακέτα, η Ισπανία θα εκπληρώσει τη δέσμευση που ανέλαβε στις Βρυξέλλες για περικοπή στην κατανάλωση ενέργειας κατά 6,4%.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος