Ισπανία: Ναι στην αποστολή Leopards στην Ουκρανία, όχι όμως στα F-16 που ζητά ο Ζελένσκι

Στο τέλος Μαρτίου θα αποσταλούν στην Ουκρανία τα άρματα μάχης από την Ισπανία ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό τους.

Μαδρίτη, Ανταπόκριση Δώρα Μακρή

Στο τέλος Μαρτίου θα αποσταλούν στην Ουκρανία τα άρματα μάχης από την Ισπανία ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό τους.

«Η Ισπανία έχει ήδη ανακοινώσει ότι πρόκειται να στείλει (άρματα μάχης), σε συνεργασία με τους συμμάχους της, αλλά πολλά πράγματα πρέπει να ληφθούν υπόψη: ότι η Ισπανία πρόκειται να στείλει (Leopard) 2A4, που ήταν παροπλισμένα στη Θαραγόθα για μεγάλο χρονικό διάστημα και κάποια από αυτά σε θλιβερή κατάσταση που καθιστά αναγκαία την επισκευή τους.

Η επισκευή ορισμένων από αυτά έχει ξεκινήσει και θα δούμε κατά τον καθορισμό του συνολικού αριθμού τι χρειάζεται σε συντονισμό με άλλες χώρες», επεσήμανε από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, όπου αναλύονται οι νέες στρατιωτικές ενισχύσεις προς την Ουκρανία πριν από το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης που παρουσιάζεται με «πολύ, πολύ ανησυχητικές» προοπτικές, παραδέχτηκε η Ρόμπλες.

Η Ισπανία είναι μέρος ενός συνασπισμού χωρών που έχουν δείξει προθυμία  να στείλουν άρματα μάχης Leopard και ο οποίος περιλαμβάνει τη Γερμανία, την Πολωνία, τον Καναδά, την Πορτογαλία, τη Νορβηγία, τη Δανία και την Ολλανδία.

Η υπουργός εξήγησε επίσης ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η Ισπανία θα δεχθεί Ουκρανούς στρατιώτες για να λάβουν εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση και τη συντήρηση των αρμάτων μάχης, επειδή είναι άρματα που απαιτούν «καθημερινή συντήρηση». Συνολικά, αναμένουν από 50 έως 55 στρατιώτες που θα ενταχθούν στους 300 που έχουν ήδη λάβει εξειδικευμένη στρατιωτική εκπαίδευση στην Ισπανία . Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το χρονικό πλαίσιο για την εκπαίδευση των ήδη έμπειρων πληρωμάτων είναι μεταξύ δυόμισι μηνών, πράγμα που σημαίνει ότι η τελική αποστολή στην Ουκρανία θα γίνει στα τέλη Μαρτίου. 

Αυτό που αποκλείει η Ισπανία είναι η αποστολή των πολεμικών αεροσκαφών που έχει ζητήσει η Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες. «Δεν τα έχουμε και επομένως δεν εμπίπτει στις στρατιωτικές δυνατότητες της Ισπανίας», είπε η Ρόμπλες, αναφερόμενη στα F-16 που ζήτησε η κυβέρνηση του Volodímir Zelenski.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος