Ισπανία: Μέτρα για την αντιμετώπιση της ξηρασίας αποφασίζει η κυβέρνηση σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Η έλλειψη βροχοπτώσεων και η συνεχιζόμενη μείωση των αποθεμάτων νερού στις φυσικές δεξαμενές αλλά και τα σοβαρά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή οδηγούν την κυβέρνηση στην λήψη μέτρων τα οποία θα αποφασιστούν την Πέμπτη 11/5 στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επιδιώκει να εγγυηθεί αφενός την ομαλή παροχή νερού στις πόλεις αλλά και την διάθεση του στις αγροτικές καλλιέργειες.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων στην Ισπανία συνεχίζει να μειώνει το απόθεμα των φυσικών δεξαμενών νερού, οι οποίες μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν χάσει 406.000.000 m3 νερού, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 0,7%, όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής επισημαίνοντας ότι αυτή την ώρα οι δεξαμενές βρίσκονται στο 48,9% της συνολικής χωρητικότητάς τους.

Στους τελευταίους επτά μήνες, οι βροχές ήταν σπάνιες, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κρατικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Aemet): από την 1η Οκτωβρίου 2022 έως τις 2 Μαΐου, η συσσωρευμένη αξία βροχοπτώσεων ήταν 346 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο (mm), περίπου 26% λιγότερο από το αναμενόμενο (469 mm) σύμφωνα με τα στοιχεία της περιόδου 1991-2020.

Το προηγούμενο υδρολογικό έτος 2021-2022 έκλεισε ως το τρίτο πιο ξηρό έτος αφότου υπάρχουν αρχεία και χρειάστηκε να γίνει διακοπή υδροδότησης, το καλοκαίρι, λόγω λειψυδρίας. Ωστόσο, η Καταλονία χρειάστηκε να επιβάλει περιορισμούς σε σχεδόν 500 δήμους.

Το 2023 είναι η πέμπτη χρονιά με το λιγότερο αποθηκευμένο νερό στις φυσικές δεξαμενές αφότου υπάρχουν καταγραφές στοιχείων. Μόνο το 1994, οι δεξαμενές ήταν πρακτικά όπως είναι τώρα, στο 48,39% της χωρητικότητάς τους ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, το 1993 βρισκόταν στο 44,58% και το 1992 έφτασαν στο 46,48% της συνολικής τους χωρητικότητας. Η τετραετία 1992-1995, ήταν η περίοδος με το λιγότερο “αποθηκευμένο” νερό από τότε που υπάρχουν στοιχεία.

Η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Τερέσα Ριβέρα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα που αποφασίζει σκοπεύει να εγγυηθεί αφενός την υδροδότηση των πόλεων αλλά και το πότισμα των αγροτικών καλλιεργειών. Τόνισε επίσης την σπουδαιότητα της Υδρολογικής Μελέτης τρίτου κύκλου που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση αυτών των ξηρών περιόδων.

Από τη Βουλή η τρίτη αντιπρόεδρος και υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέσα Ριβέρα τόνισε επίσης πριν από λίγο ότι “η κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματικότητα και αρκετά πια με τους αρνητές της” απαντώντας σε τοποθέτηση βουλευτή του ακροδεξιού κόμματος Vox που ως γνωστόν αρνείται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, η υπουργός ανέφερε στην ομιλία της ότι η υδρολογική μελέτη που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο περιλαμβάνει όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που δημιουργούνται για τα προβλήματα υδροδότησης τόσο των οικιακών καταναλωτών όσο και των αγροτών αλλά και αναφέρονται αναλυτικά στις επενδύσεις σε ήδη υφιστάμενες υποδομές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος