Ισπανία: Μείωση από 50-60% στο ηλεκτρικό ρεύμα θα δει το 40% των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων

Μαδρίτη — Ανταπόκριση Δώρα Μακρή

Μείωση 50-60% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να δουν το 40% των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Ισπανία μετά το πράσινο φως που δόθηκε από τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της «Ιβηρικής εξαίρεσης».

Η Κομισιόν ενέκρινε την ισπανική και πορτογαλική πρόταση για περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου και του άνθρακα που τροφοδοτούν τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το αποτέλεσμα θα γίνει ορατό στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από τον ερχόμενο Μάιο και για τους επόμενους 12 μήνες.

Αν και αρχικά η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν προτείνει το όριο τιμής του φυσικού αερίου για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής να είναι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), γνώριζαν ωστόσο ότι αυτό το ποσό ήταν μόνο ένα σημείο εκκίνησης για διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές αρχές. Τελικά, το πλαφόν θα είναι κάπως υψηλότερο: 40 ευρώ στα πρώτα στάδια εφαρμογής του μέτρου και 50 ευρώ στο μέσο όρο της περιόδου εφαρμογής του μηχανισμού (12 μήνες δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2023). Ωστόσο, αυτό το τελικό όριο θα επιτρέψει μια, περισσότερο από ουσιαστική, μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά. 

Και οι δύο χώρες θα μπορούν να περιορίσουν την τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ένα μέτρο που θα παρασύρει ολόκληρο το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που καταγράφηκαν τους τελευταίους μήνες. 

Οι λογαριασμοί θα μειωθούν για το 40% νοικοκυριών και επιχειρήσεων που υπέστησαν και τις μεγαλύτερες αυξήσεις του τελευταίου χρόνου καθώς δεν βρίσκονται στην ελεύθερη αγορά των ηλεκτρικών εταιριών και πληρώνουν πολύ ακριβότερο ρεύμα από το υπόλοιπο 60% των καταναλωτών. Μόλις τεθεί το ανώτατο όριο στο φυσικό αέριο, η μέση ημερήσια τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να είναι περίπου 130 ευρώ σε μια ακριβή ημέρα, πολύ μακριά από τα 220 που πληρώνεται σήμερα ή τα 280 ευρώ του περασμένου Μαρτίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος