Ισπανία: Με οικονομική ανάπτυξη 5,5% κλείνει το 2022 – Ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη εγχώριων και διεθνών οργανισμών

Array

Η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5,5% το 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Αυτό είναι ένα ποσοστό 1,1 μονάδες υψηλότερο από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και υψηλότερο από αυτό των κύριων εθνικών και διεθνών οργανισμών.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομίας, η Ισπανία έχει πρακτικά ανακτήσει το επίπεδο του ΑΕΠ πριν από την πανδημία και η ανάπτυξη παρέμεινε θετική το τέταρτο τρίμηνο του έτους, με αύξηση 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

«Σε ένα διεθνές πλαίσιο μεγάλης αβεβαιότητας, που χαρακτηρίζεται από τις συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ισπανική οικονομία έχει δείξει μεγάλη δύναμη και ανθεκτικότητα και η Ισπανία έχει πρακτικά ανακτήσει το επίπεδο του ΑΕΠ πριν από την πανδημία», αναφέρει το υπουργείο.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι η εγχώρια ζήτηση έχει αντέξει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους, με την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων να ξεπερνά το 4%.

Ο ξένος τομέας είχε συνεισφορά 2,6 μονάδων στην ανάπτυξη, «ακόμη και σε περιβάλλον επιβράδυνσης των κύριων εμπορικών μας εταίρων», χάρη στον δυναμισμό των εξαγωγών, οι οποίες «συνεχίζουν να αντικατοπτρίζουν την ανταγωνιστικότητα των ισπανικών εταιρειών».

Ωστόσο, πίσω από αυτά τα πολύ θετικά δεδομένα κρύβεται μια χρονιά με δύο πολύ διαφορετικά μισά. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώθηκε ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του τέλους των περιορισμών της πανδημίας και της επακόλουθης ανάκαμψης στον τουρισμό, και την αναψυχή. Από την άλλη πλευρά, το δεύτερο εξάμηνο του έτους η οικονομία υπέστη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού. Το τρίτο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε μόνο κατά 0,2% σε σύγκριση με το πολύ ισχυρό 2,2% που είχε καταγραφεί μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Η ανάπτυξη που σημειώθηκε το 2022 ξεπέρασε τις προσδοκίες των κύριων εθνικών και διεθνών οργανισμών αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης, η οποία είχε προβλέψει στον μακροοικονομικό πίνακα που συνοδεύει τους Γενικούς Προϋπολογισμούς του Κράτους ανάκαμψη της οικονομίας κατά 4,4%.

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος