Ισπανία: To Pegasus κατασκόπευε τα κινητά τηλέφωνα του πρωθυπουργού Π. Σάντσεθ και επιπλέον μελών της ισπανικής κυβέρνησης

Τεράστιες διαστάσεις παίρνει το θέμα του λογισμικού παρακολούθησης και κατασκοπείας Pegasus καθώς κάθε μέρα αποκαλύπτονται περισσότερα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις Ισπανών πολιτικών.

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προεδρίας Φέλιξ Μπολάνιος τον Μάιο του 2021 διαπιστώθηκε ότι και το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ παρακολουθούνταν από το spyware Pegasus καθώς επίσης και το κινητό τηλέφωνο της υπουργού Αμυνας και επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CNI) Μαργαρίτα Ρόμπλες.Το ίδιο συνέβαινε και με το κινητό τηλέφωνο της πρώην υπουργού Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάρα.

Οι επιτιθέμενοι άντλησαν 2,6 Gb δεδομένων από το τηλέφωνο του Ισπανού πρωθυπουργού και 9 Μb από την υπουργό Άμυνας. Η κυβέρνηση όμως δεν γνωρίζει ακόμη ποιες είναι οι κλεμμένες πληροφορίες και ο βαθμός ευαισθησίας τους.

Στην καταγγελία του ο υπουργός Προεδρίας αναγνωρίζει ότι είναι άγνωστοι οι υποκλοπείς και διαβεβαιώνει ότι «δεν σχετίζονται με κρατικές υπηρεσίες», συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών (CNI), της μοναδικής ισπανικής υπηρεσίας που διαθέτει επίσημα το πρόγραμμα Pegasus. «Όταν λέμε εξωτερικές εισβολές, εννοούμε ότι είναι ξένες προς τις κρατικές υπηρεσίες και δεν έχουν δικαστική εξουσιοδότηση. Γι’ αυτό τα ταξινομούμε ως παράνομα και εξωτερικά», υπογράμμισε.

Η Εισαγγελία του Κράτους υπέβαλε μήνυση στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να διερευνηθούν τα γεγονότα. Η καταγγελία δεν επισημαίνει τους πιθανούς δράστες, αλλά βασίζεται σε «επαληθευμένα» δεδομένα, για τα οποία «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», σύμφωνα με τον Μπολάνιος.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το περασμένο Σάββατο είχε στα χέρια της την έκθεση του Εθνικού Κρυπτολογικού Κέντρου (CCN), της υπηρεσίας που εξαρτάται από το CNI και εγγυάται την ασφάλεια των επικοινωνιών των ανώτερων αξιωματούχων. Σύμφωνα με την εν λόγω αναφορά, δεν υπήρξε νέα εισβολή στα τηλέφωνα των Σάντσεθ και Ρόμπλες μετά τον Ιούνιο του 2021. «Γνωρίζουμε ότι, από εκείνες τις ημερομηνίες και μετά , δεν υπήρξε καμία επέμβαση σε αυτά τα δύο κινητά. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έγινε νέα εισβολή», επέμεινε ο Μπολάνιος.

Το “caso Pegasus”, που αφορά στο λογισμικό παρακολούθησης και κατασκοπείας Pegasus, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις και στην Ισπανία όχι μόνο από τα πολιτικά κόμματα αλλά και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικούς φορείς.

Το Pegasus είναι γνωστό ως ένα ισχυρό εργαλείο για την καταδίωξη εγκληματιών και τρομοκρατίας, γι’ αυτό και υποτίθεται ότι πωλείται μόνο σε κρατικές υπηρεσίες και κυβερνήσεις. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι το Pegasus είναι ένα ισχυρό όργανο κατασκοπείας και μαζικής παρακολούθησης που έχει χρησιμοποιηθεί για να προσπαθήσει να φιμώσει δημοσιογράφους, να επιτεθεί σε ακτιβιστές ή να διώξει αντιφρονούντες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η υπόθεση κατασκοπείας αποκαλύφθηκε όταν στις 18 Απριλίου, το Citizen Lab, ένα πολυεπιστημονικό εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο που επικεντρώνεται στην έρευνα, την ανάπτυξη της πληροφορίας και της επικοινωνίας στην τεχνολογία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παγκόσμια ασφάλεια, κατήγγειλε αρχικά, με την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας, την κατασκοπεία τουλάχιστον 65 κινητών τηλεφώνων που ανήκαν σε πολιτικές προσωπικότητες της Καταλονίας. Επίσης το εργαστήριο αναφέρει ότι παρακολουθούνταν τα κινητά τηλέφωνα καταλανών πολιτικών, συγγενών τους , δικηγόρων, εκπροσώπων ΜΗΚΥΟ, δημοσιογράφων αλλά και ακτιβιστών , όλοι συνδεδεμένοι με το κίνημα απόσχισης της Καταλονίας. Η φερόμενη κατασκοπεία πραγματοποιήθηκε από το αμφιλεγόμενο λογισμικό υποκλοπής spyware που ονομάζεται Pegasus.

Τουλάχιστον 10 κόμματα του ισπανικού κοινοβουλίου ζητούν σήμερα την άμεση σύσταση ειδικής εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος