Ισπανία – Λαϊκό Κόμμα: Θέμα ωρών η επίσημη παραίτηση του Πάμπλο Κασάδο

Ο Πάμπλο Κασάδο, πρόεδρος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε “αντίο” στο κόμμα του με την παρέμβασή του στο κοινοβούλιο για τον έλεγχο της κυβέρνησης σήμερα το πρωί. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ του ευχήθηκε “τα καλύτερα προσωπικά”.

Μετά από μία πολύ σύντομη παρέμβαση αποχώρησε από την ολομέλεια προς έκπληξη όλων των βουλευτών και κατευθύνθηκε στα γραφεία του κόμματος. Στις 9 το βράδυ έχουν προσκληθεί εκεί οι 16 βαρόνοι του κόμματος από όλες τις περιοχές της Ισπανίας για την δρομολόγηση του έκτακτου συνεδρίου που θα οριστικοποιηθεί στην Εθνική Επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη 1η Μαρτίου. Η πλειοψηφία των βαρόνων επιμένουν ότι ο Κασάδο θα πρέπει να εγκαταλείψει την προεδρία του κόμματος άμεσα ενώ κάποιοι λίγοι ζητούν να συνεχίσει στην προεδρία μέχρι την διενέργεια του συνεδρίου.

Υπολογίζεται ότι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα 45 ημερών από τη σύγκληση της Εθνικής Επιτροπής δηλαδή περίπου στα μέσα Απριλίου.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται τώρα στον Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό , (Alberto Nuñez Feijóo) πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης της Γαλικίας, ο οποίος αναμένεται να είναι ο νέος πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος. Ο 60χρονος Φεϊχό κυβερνά την Γαλικία στα ΒΔ της Ισπανίας επί 4 συνεχόμενες θητείες και με απόλυτη πλειοψηφία καθώς κατάφερε την απομόνωση της ακροδεξιάς Vox.

Ένας από τους βασικούς λόγους της δυσαρέσκειας τόσο των βαρόνων όσο και της βάσης του Λαϊκού Κόμματος είναι το γεγονός ότι από το 2018 που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος ο Πάμπλο Κασάδο δεν είχε ξεκάθαρη στάση για την ακροδεξιά, που αποτελεί την τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη στο ισπανικό κοινοβούλιο. Σε πολλές περιπτώσεις το Λαϊκό Κόμμα και ειδικότερα σε τοπικό επίπεδο συμμάχησε με το ακροδεξιό κόμμα Vox γεγονός που δεν το συγχωρεί η μετριοπαθής βάση του κόμματος.

Το Λαϊκό Κόμμα ελπίζει στην αποδοχή της προεδρίας από τον Φεϊχό και τις κεντρώες απόψεις του και κυρίως στην αποδυνάμωση της ακροδεξιάς.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος