Ισπανία: Ξεκινά αύριο η συζήτηση της πρότασης μομφής της ακροδεξιάς – Δεν υπάρχουν εκπλήξεις αφού θα καταψηφιστεί

Η συζήτηση της πρότασης μομφής του ακροδεξιού κόμματος Vox θα ξεκινήσει αύριο, Τρίτη 21 Μαρτίου, στο ισπανικό κοινοβούλιο. Παρότι εξαρχής θεωρείται καταδικασμένη να αποτύχει αφού κανένα κόμμα δεν θα την στηρίξει εκτός από τους 52 βουλευτές του Vox επί συνόλου 350 του κοινοβουλίου, εντούτοις θεωρείται ενδιαφέρουσα η συζήτηση στη βουλή. 

Είναι η δεύτερη φορά που η ακροδεξιά παρουσιάζει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Σάντσεθ σε μία πολιτική εποχή που άτυπα έχει ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 28ης Μαΐου. Οι βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα διενεργηθούν στο τέλος του 2023 με την λήξη της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Μαρτίου και η ψηφοφορία θα γίνει ή το βράδυ της Τετάρτης ή την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί.

Την πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο δεν θα παρουσιάσει ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, επικεφαλής του Vox αλλά ο 89χρονος καθηγητής Οικονομίας Ραμόν Ταμάμες ο οποίος έχει μεν διαφοροποιηθεί δημόσια από τις ακραίες απόψεις του Vox όμως θεωρεί δημοκρατικό δικαίωμα την υπεράσπισή της. Η ομιλία του έχει ήδη διαρρεύσει στον ισπανικό τύπο. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Ταμάμες υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών του φοιτητικού κινήματος κατά της στρατιωτικής δικτατορίας του Φράνκο και ένα από τα βασικά στελέχη του Κομμουνιστικού κόμματος της Ισπανίας με την νομιμοποίηση του στη μεταπολίτευση. Διαφώνησε και αποχώρησε από το PCE αρκετά νωρίς. Σήμερα και ενώ σε λίγους μήνες κλείνει τα 90 του χρόνια, θα υπερασπιστεί την πρόταση μομφής των οπαδών της στρατιωτικής δικτατορίας του Φράνκο.

Εν τω μεταξύ ο Πέδρο Σάντσεθ από τις 20-26 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει την δεύτερη ευρωπαϊκή περιοδεία του (από τις συνολικά πέντε που είναι προγραμματισμένες ενόψει της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ) εντούτοις θα είναι ο ίδιος που θα απαντήσει στο Vox στη Βουλή αν και δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει. 

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος