Ισπανία: Κέρδη ρεκόρ ανακοινώνουν οι τράπεζες

Array

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος Santander ανακοινώνει κέρδη ρεκόρ τους πρώτους 9 μήνες του 2022 φθάνοντας τα 7,316 δισεκατομμύρια ευρώ, 25% περισσότερα από το 2021.

Με αυτό το αποτέλεσμα, ο όμιλος εμφανίζεται ισχυρός, όμως η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει τον “φόρο αλληλεγγύης” από τις αρχές του 2023 για όλες τις τράπεζες σκοπεύοντας να εισπράξει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία των ευάλωτων πολιτών.

Το μέτρο υπολογίζεται ότι θα επεκταθεί και για το 2024 αν και ακόμα αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εντωμεταξύ οι λογαριασμοί της τραπεζικής δραστηριότητας —τόσο της Santander όσο και των ανταγωνιστών της— αναμένεται να ανέβουν τους επόμενους μήνες. Η αλλαγή στη νομισματική πολιτική, με διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, θα χρειαστεί χρόνο για να επηρεάσει πλήρως τους λογαριασμούς (τα μεταβλητά στεγαστικά δάνεια συνήθως ενημερώνονται στο Euribor μόνο μία φορά το χρόνο).

Η απάντηση στα στοιχεία αυτά του ομίλου Santander ήρθε σήμερα από την υπουργό Οικονομίας και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νάντια Καλβίνιο η οποία δήλωσε: «Ελπίζω ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που ανακοινώνουν κέρδη ρεκόρ, θα στηρίξουν την προσπάθειά μας. Ο πληθωρισμός μας φτωχαίνει όλους και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους, γι’ αυτό έχουμε επικεντρωθεί σε αυτούς», πρόσθεσε η υπουργός. Ο πληθωρισμός, το Euribor, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και η άρνηση των εργοδοτών στην αύξηση των μισθών είναι συστατικά που κάνουν τη ζωή πιο περίπλοκη για πολλούς Ισπανούς.”Κατέληξε η υπουργός.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών προώθησε για το 2022 την έναρξη ισχύος του “φόρου αλληλεγγύης» και για τις μεγάλες περιουσίες, – όχι μόνο για τράπεζες και εταιρίες ενέργειας- με τον οποίο η κυβέρνηση ελπίζει να συγκεντρώσει 3 δισεκατομμύρια σε δύο χρόνια. Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ότι ο φόρος θα τεθεί σε ισχύ το 2023 και θα παραταθεί έως το 2024.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος