Ισπανία: Καταδίκη Καταλανών αυτονομιστών ηγετών από το Ανώτατο Δικαστήριο

Η ισπανική δικαιοσύνη επικύρωσε τη Δευτέρα τις ποινές τεσσάρων πρώην Καταλανών αυτονομιστών ηγετών, που καταδικάστηκαν για το ρόλο τους στην απόσχιση του 2017, παρά το γεγονός ότι μια πρόσφατη μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα από την αριστερή κυβέρνηση ήταν ευνοϊκή γι' αυτούς.

Η ισπανική δικαιοσύνη επικύρωσε τη Δευτέρα τις ποινές τεσσάρων πρώην Καταλανών αυτονομιστών ηγετών, που καταδικάστηκαν για το ρόλο τους στην απόσχιση του 2017, παρά το γεγονός ότι μια πρόσφατη μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα από την αριστερή κυβέρνηση ήταν ευνοϊκή γι’ αυτούς.

Η απόφαση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου αφορά ειδικότερα τον Oriol Junqueras, ο οποίος θα παραμείνει έκπτωτος μέχρι το 2031, γεγονός που θα τον αποτρέψει από το να είναι συγκεκριμένα στις επόμενες τοπικές και εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για φέτος.

Αντιπρόεδρος της καταλανικής περιφερειακής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Carles Puigdemont το 2017, ο Junqueras είναι ο νούμερο ένα του κόμματος της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC).

Καταδικάστηκε το 2019 σε 13 χρόνια φυλάκιση για εξέγερση και υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, προτού του δοθεί χάρη το 2021 από την κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ.

Όμως αυτή η χάρη δεν άρει την ποινή των 13 ετών.

Ισπανία: Καταδίκη Καταλανών αυτονομιστών ηγετών από το Ανώτατο Δικαστήριο
(AP Photo/Joan Mateu)

Για να ευχαριστήσει τους Καταλανούς συμμάχους του που τον υποστηρίζουν στο κοινοβούλιο, η κυβέρνηση μειοψηφίας με επικεφαλής τον Sanchez υιοθέτησε μια μεταρρύθμιση του Ποινικού Κώδικα στα τέλη του 2022, αφαιρώντας το έγκλημα της «εξέγερσης» και αντικαθιστώντας το με την κατηγορία της «δημόσιας αταξίας» που οδηγεί σε μικρότερες ποινές.

Από την άλλη, μείωσε τις προβλεπόμενες ποινές σε περίπτωση κατάχρησης κεφαλαίων χωρίς την επιθυμία να πλουτίσει.

Ωστόσο,  το Ανώτατο Δικαστήριο για τον Junqueras, αποφάσισε, να διατηρήσει την υπεξαίρεση κεφαλαίων και επομένως, την αδυναμία που συνεπάγεται, εκτιμώντας ότι ο βαθμός σοβαρότητας της υπεξαίρεσης προορίζεται για τη χρηματοδότηση του δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης από το 2017, δεν δικαιολογούσε μείωση της ποινής.

Τρεις άλλοι ηγέτες των αυτονομιστών, οι Dolors Bassa, Raul Romeva και Jordi Turull, παραμένουν επίσης μη επιλέξιμοι μέχρι το 2030 ή το 2031.

Για πέντε άλλους ηγέτες, που καταδικάστηκαν το 2019 μόνο για εξέγερση, η ποινή της αδυναμίας καταργήθηκε.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επικρίθηκε έντονα από τον Junqueras που κατήγγειλε στο Twitter «πολιτική δίωξη» και «αυθαίρετη χρήση του νόμου».

Ο Πέδρο Σάντσεθ έχει θέσει την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Καταλονία ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές του από την ανάληψη της εξουσίας το 2018 και έχει ξαναρχίσει τον διάλογο με ορισμένους από τους αυτονομιστές στην εξουσία στην περιοχή.

Αυτή η μεταρρύθμιση καταγγέλθηκε από τη δεξιά αντιπολίτευση, η οποία τη βλέπει ως παραχώρηση στους αυτονομιστές.

Πηγή: AFP

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος