Ισπανία: Καλλιέργεια δημητριακών και ηλίανθου – Άρση της αγρανάπαυσης σε 600.000 εκτάρια

Τέλος στην αγρανάπαυση για 600.000 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης στην Ισπανία εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων στην αγορά δημητριακών αλλά κυρίως ηλιελαίου. Το μέτρο θα συμβάλει στην αντιστάθμιση του προβλήματος των εισαγωγών από Ρωσία και κυρίως από την Ουκρανία.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την απώλεια πρώτων υλών, αλλά και την αύξηση της τιμής τους. Η απόφαση που έλαβε η ΕΕ – με πρωτοβουλία του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας- να επιτραπεί δηλαδή η άρση της αγρανάπαυσης εξαιτίας του πολέμου προκαλεί μεγάλη ανακούφιση.

Πριν από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, η Ουκρανία εξήγαγε 5 εκατομμύρια τόνους αγροτικών προϊόντων κάθε μήνα μέσω των λιμανιών της Οδησσού και του Νικολάεφ, τα οποία είναι πλέον αποκλεισμένα.

Η Ισπανία, εισάγει από την Ουκρανία το 30% του καλαμποκιού που χρειάζεται ετησίως για την παραγωγή ζωοτροφών, το 17% των αναγκών της σε σιτάρι, το 60% του ηλιελαίου, το 31% φυτικών ελαίων και το 15% σε όσπρια. Συγκεκριμένα, η Ισπανία, εισήγαγε 2,7 εκατ. τόνους από την Ουκρανία τον τελευταίο χρόνο, το 22% αυτών που καταναλώνονται, κυρίως για την παραγωγή ζωοτροφών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας του Κιέβου, οι απώλειες της Ουκρανίας λόγω αδυναμίας εξαγωγών ανέρχονται ήδη σε περισσότερα από 1, 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Την περίοδο 2020/2021, η Ουκρανία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής καλαμποκιού στην Ισπανία, μετά τη Βραζιλία.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, στην Ισπανία θα είναι πλέον δυνατή η καλλιέργεια δημητριακών και ηλίανθων στο 10% του συνόλου των 21,5 εκατομμυρίων εκταρίων καλλιεργήσιμης έκτασης που υπάρχουν στην Ισπανία.

Συνολικά στην Ισπανία περίπου 2,2 εκατομμύρια εκτάρια είναι σε αγρανάπαυση . Με την άρση μέρους της αγρανάπαυσης είναι δυνατόν η Ισπανία το ερχόμενο καλοκαίρι να ανακτήσει τη χαμένη σοδειά της Ουκρανίας.

Η Ισπανία καταναλώνει κατά μέσο όρο μεταξύ 35- 40 εκατομμύρια τόνους δημητριακών ετησίως και όμως μόνο 28 εκατομμύρια σπέρνονται στις αγροτικές εκτάσεις της χώρας μετά τους ευρωπαϊκούς περιορισμούς.

Ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία στην ΕΕ για την άρση της αγρανάπαυσης, τόνισε χθες ότι η βιωσιμότητα της φυτικής παραγωγής είναι απολύτως συμβατή με την επισιτιστική ασφάλεια.

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος