Ισπανία και Τουρκία υπογράφουν συμφωνίες οικονομικού χαρακτήρα

Σύνοψη
  • Αναμένεται ότι θα υπογραφούν 13 διμερείς συμφωνίες
  • Ο Τούρκος πρόεδρος, συναντήθηκε με τον βασιλιά Φελίπε με τον οποίο συζήτησαν τις κύριες προκλήσεις της διμερούς σχέσης, εκτός από την ανάλυση της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης

Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέπτεται την Μαδρίτη συνοδευόμενος από έξι υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης και 150 επιχειρηματίες αριθμός που θεωρείται αρκετά υψηλός. Από την ισπανική πλευρά συμμετέχουν 8 υπουργοί και αναμένεται ότι θα υπογραφούν 13 διμερείς συμφωνίες.

Ανταπόκριση – Ισπανία: Δώρα Μακρή

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, στην προηγούμενη σύνοδο του 2021 στην Άγκυρα, είχε τεθεί ο στόχος οι εμπορικές συναλλαγές να φτάσουν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ και ήδη βρίσκονται πολύ κοντά στον στόχο αυτό. Τώρα, ο νέος στόχος είναι να φθάσουν τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την επόμενη σύνοδο και έτσι να εμβαθύνουν περισσότερο τη σχέση τους σε οικονομικά, εμπορικά και επενδυτικά θέματα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έφτασε στο Παλάτι της Θαρθουέλα  και συναντήθηκε με τον βασιλιά Φελίπε μετά τις 8.30 μ.μ. της Τετάρτης με τον οποίο συζήτησαν τις κύριες προκλήσεις της διμερούς σχέσης, εκτός από την ανάλυση της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, José Manuel Albares, και η Πρέσβειρα  της Ισπανίας στην Άγκυρα, Cristina Latorre και από την τουρκική πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών, Mehmet Simsek, και ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου, Akif Çagatay Kilic.

Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται στην Ισπανία για να συμμετάσχει στην όγδοη διμερή σύνοδο κορυφής, η οποία έχει στόχο να εδραιώσει την συνολική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών και να δώσει νέα ώθηση στις εμπορικές σχέσεις, οι οποίες έχουν σαφώς αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η επίσκεψή του έχει έντονο οικονομικό, εμπορικό και επενδυτικό χαρακτήρα, εξηγούν κυβερνητικές πηγές. 

Της συνόδου κορυφής θα προηγηθεί επιχειρηματικό φόρουμ που οργανώνεται από την τράπεζα BBVA και στην οποία θα συμμετέχουν οι 150 Τούρκοι επιχειρηματίες με αντίστοιχο αριθμό Ισπανών επιχειρηματιών. Η ιδέα αυτού του φόρουμ, στο οποίο θα συζητηθούν οι υποδομές, κινητικότητα, μεταφορές, ενέργεια, βιομηχανία και τεχνολογία, είναι να ενισχύσει τις επαφές μεταξύ των εταιρειών και να προωθήσει τις συνέργειες και ακόμη και βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες συμβάσεις. Η Τουρκία, επιμένουν οι προαναφερθείσες πηγές, είναι μια χώρα 85 εκατομμυρίων κατοίκων της οποίας οι εταιρείες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εισέλθουν στην αγορά της Λατινικής Αμερικής, κάτι που θα μπορούσαν να διευκολύνουν οι ισπανικές εταιρείες, ενώ για την τελευταία οι τουρκικές εταιρείες θα μπορούσαν να είναι σύμμαχοι διείσδυσης στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής, όπου είναι ολοένα και περισσότερο παρούσες.

Κατά την επίσκεψη αναμένεται να υπογραφούν έως και 13 συμφωνίες σε πολλούς τομείς συνεργασίας. Η κυβέρνηση τονίζει ότι η Ισπανία πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, ενώ η Τουρκία έχει αντίστοιχα σημαντικές δαπάνες σε αυτόν τον τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισπανική Navantia έχει ήδη κατασκευάσει αεροπλανοφόρο για την Τουρκία και στην προηγούμενη σύνοδο ο Ερντογάν είχε εκφράσει την επιθυμία του να αποκτήσει και ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο. Ο Τούρκος πρόεδρος άλλαξε γνώμη το τελευταίο διάστημα γι αυτή την επιλογή και η ισπανική Navantia διέψευσε επίσης ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πέρα από την οικονομική πτυχή αυτής της επίσκεψης, υπάρχει το πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο. Οι σχέσεις των δυο χωρών είναι πολύ καλές και η Τουρκία διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ και επιθυμεί να γίνει και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. « Η ένταξή της στην ευρωπαϊκή λέσχη συζητείται εδώ και χρόνια, ωστόσο, οι ελλείψεις στο κράτος δικαίου, πέρα ​​από την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,» όπως επισημαίνεται στον ισπανικό Τύπο, «περιπλέκουν πολύ την αποδοχή της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.» Πέρα από αυτό το ζήτημα, «η Τουρκία», επισημαίνουν αναλυτές «λειτουργεί ως χώρα γέφυρα μεταξύ των πολιτισμών, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως βασικό παράγοντα για την αποφυγή της σύγκρουσης μεταξύ μουσουλμανικών και δυτικών πολιτισμών». 

Η διμερής συνάντηση θα χρησιμεύσει επίσης για την αντιμετώπιση άλλων επίκαιρων διεθνών ζητημάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις συγκρούσεις στη Γάζα και την Ουκρανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος