Ισπανία – Ιρλανδία προς ΕΕ: Ενεργήστε επειγόντως για την κρίση στη Γάζα

Η Ισπανία και η Ιρλανδία απευθύνονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενεργήσει επειγόντως σε σχέση με την κρίση στη Γάζα.

Αντιμέτωποι με τη μη βιώσιμη κατάσταση στη Γάζα και τον κίνδυνο μιας ακόμη μεγαλύτερης ανθρωπιστικής καταστροφής λόγω της επέκτασης της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας ζητούν με επιστολή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επείγουσα αξιολόγηση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ/Ισραήλ για να διερευνηθεί εάν πληρούνται τα βασικά σημεία της σχέσης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές.

Προτείνεται επίσης να λάβει το Συμβούλιο της ΕΕ τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση που το Ισραήλ θεωρηθεί ότι παραβιάζει τις συμφωνηθείσες υποχρεώσεις του.Με κοινή επιστολή τους οι πρωθυπουργοί Ισπανίας και Ιρλανδίας ζητούν από την πρόεδρο της Κομισιόν να να επανεξετάσει επειγόντως εάν το Ισραήλ εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα.

Σάντσεθ στο Χ

«Η δέσμευση της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια δεν μπορεί να έχει εξαιρέσεις.

Δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης στη Ράφα, η Ιρλανδία και η Ισπανία μόλις ζήτησαν από το

@EU_Commission να επανεξετάσει επειγόντως εάν το Ισραήλ εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα.

Θυμόμαστε επίσης τη φρίκη της 7ης Οκτωβρίου και ζητάμε την απελευθέρωση όλων των ομήρων και μια άμεση κατάπαυση του πυρός που μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση σε επειγόντως απαραίτητες ανθρωπιστικές προμήθειες».

Ανταπόκριση ΕΡΤ – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος