Ισπανία: Η περιουσία του βασιλιά Φελίπε ΣΤ’ ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας που ένας μονάρχης δημοσιοποιεί τα ακριβή περιουσιακά του στοιχεία παρότι δεν έχει την υποχρέωση να το πράξει. Με αυτή του την ενέργεια ο Ισπανός βασιλιάς για μία ακόμη φορά επιθυμεί να αποσυνδέσει το όνομά του από τα σκάνδαλα του πατέρα του Χουάν Κάρλος ο οποίος διαμένει μόνιμα στο Αμπού Ντάμπι.

Στα 2.573.392,80 ευρώ ανέρχεται η περιουσία του νυν βασιλιά Φελίπε όπως δημοσιοποιεί το παλάτι. Δεν έχει κανένα ακίνητο στο όνομά του ούτε και περιουσία στο εξωτερικό και το συγκεκριμένο ποσό αφορά αφενός σε καταθέσεις σε λογαριασμούς όψεως ή ταμιευτηρίου και μετοχές σε διάφορους φορείς και αφετέρου επιπλέον 305.450 ευρώ που αφορούν σε αντικείμενα τέχνης, αντίκες και προσωπικά κοσμήματα που έχουν εκτιμηθεί.

Η απόφαση να δημοσιοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία του αρχηγού κράτους, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην Ισπανία, ελήφθη από τον ίδιο τον μονάρχη ως ένδειξη της «διαφάνειας και του υποδειγματικού χαρακτήρα» που πρέπει να διέπει τις ενέργειες των δημοσίων λειτουργών και με στόχο την «ενίσχυση της εμπιστοσύνης» των πολιτών στο Στέμμα, σύμφωνα με πηγές του παλατιού.

Ο βασιλιάς στην ουσία, δεν έκανε τίποτε άλλο από το να εφαρμόσει τις διατάξεις των νόμων για τη διαφάνεια και τα ανώτατα αξιώματα, του 2013 και του 2015, αντίστοιχα, από τις οποίες αποκλείεται ρητά ο Αρχηγός του Κράτους, αν και τίποτα δεν τον εμποδίζει να υποβληθεί σε αυτούς οικειοθελώς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος