Ισπανία: Η Μπαρμπάτε της Ανδαλουσίας ξαναζεί τον «εφιάλτη» της διακίνησης ναρκωτικών της δεκαετίας του ’80 – Νεκροί δύο αστυνομικοί

Η πόλη Μπαρμπάτε της Ανδαλουσίας ξαναζεί τον «εφιάλτη» της διακίνησης ναρκωτικών της δεκαετίας του ’80 – Νεκροί δύο αστυνομικοί 

Ο πληθυσμός του Μπαρμπάτε της ανδαλουσιανής πόλης που βρέχεται από τον Ατλαντικό, φοβάται ότι θα γίνει και πάλι λεία διακινητών ναρκωτικών και απαιτεί περισσότερη ασφάλεια ενάντια στις μαφίες που πριν μία εβδομάδα δολοφόνησαν δύο αστυνομικούς. Ενα μικρό σκάφος zodiac της Πολιτοφυλακής, με έξι αστυνομικούς, εμβολίστηκε από ισχυρό σκάφος των διακινητών ναρκωτικών, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δύο αστυνομικοί ο David Pérez και ο Miguel Ángel González, 43 και 39 ετών αντίστοιχα.

Το σκάφος της ακτοφυλακής μετά την περιπολία, προσπαθούσε να βρεί καταφύγιο στο λιμάνι του Μπαρμπάτε λόγω έντονης καταιγίδας. Την ίδια ώρα ένα μεγαλύτερο σκάφος των διακινητών ναρκωτικών με μεγάλη ταχύτητα έπεσε πάνω στο σκάφος της ακτοφυλακής και το εμβόλισε.  

Τους τελευταίους μήνες, στην περιοχή του Κάντιθ παρατηρείται μεγαλύτερη δραστηριότητα από διακινητές ναρκωτικών καθώς οι αυξημένες περιπολίες της ακτοφυλακής στο Αλχεθίρας και στην Λίνεα Ντε Λα Κονθεπθιόν τους εμποδίζουν να ξεφορτώνουν εκεί τα φορτία ναρκωτικών οπότε διαλέγουν νέες ακτίνες δράσης και νέες διαδρομές για να ξεφύγουν από την ακτοφυλακή. Το λιμάνι στο ψαροχώρι του Μπαρμπάτε είναι λιγότερο προστατευμένο και πληροί τις απαιτήσεις των μαφιών.

Στο Μπαρμπάτε η ανεργία των νέων καλπάζει και ξεπερνά το 27% , οπότε αποτελεί ιδανική συνθήκη για τις μαφίες που αναζητούν νέους συνεργάτες για την εκφόρτωση των ναρκωτικών. Το Μπαρμπάτε φαίνεται πως διατρέχει τον κίνδυνο να επιστρέψει στο παρελθόν της δεκαετίας του ’80, και οι κάτοικοι θυμούνται πως ο επικεφαλής της μαφίας των διακινητών ηρωίνης γνωστός ως “Αντόν”, περπατούσε στους δρόμους, ατιμώρητος, συνοδεία ενός λιονταριού που είχε ως κατοικίδιο. Η απόλυτη χλιδή στην οποία ζουν τα μέλη της μαφίας, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τα θλιβερά στατιστικά στοιχεία της φτωχοποιημένης πόλης.

Σε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στο Μπαρμπάτε οι κάτοικοι απαιτούν την υιοθέτηση επειγόντων μέτρων που θα επαναφέρουν την κανονικότητα σ αυτή τη γωνιά της Ισπανίας. Την ίδια ώρα που οι μαφίες των ναρκωτικών του Campo de Gibraltar έχουν βάλει στο στόχαστρο τους το Μπαρμπάτε καθώς απέχει μόνο 40 χιλιόμετρα από το Κάντιθ και είναι ελάχιστα περιπολούμενες οι παραλίες του.

Τα συνδικάτα της αστυνομίας ζητούν καλύτερο εξοπλισμό και σκάφη για τις περιπολίες τους ενώ οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού. Μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί 6 άτομα που φέρονται ως το πλήρωμα του σκάφους των εμπόρων ναρκωτικών με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας. 

Η στιγμή της καταδίωξης

Συλλήψεις έξι δραστών

Ανταπόκριση ΕΡΤ – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος