Ισπανία: Η κυβέρνηση αρνείται ότι το φορτηγό πλοίο Borkum που κατευθύνεται προς το λιμάνι της Καρταχένα μεταφέρει όπλα για το Ισραήλ

Σύνοψη
  • Το φορτηγό πλοίο Borkum, που ανήκει σε Γερμανό εφοπλιστή φέρεται να μεταφέρει το πλοίο μεταφέρει 20 τόνους πυραυλοκινητήρες, 12,5 τόνους ρουκέτες, 1.500 κιλά εκρηκτικών ουσιών και 740 κιλά προωθητικού φορτίου για πυροβόλα
  • Ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών κατέστησε σαφές ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει εξουσιοδοτήσει «καμία άδεια για εξαγωγή όπλων» στο εβραϊκό κράτος

Ο τελικός προορισμός του φορτίου όπλων και πυρομαχικών δεν είναι το Ισραήλ αλλά η Τσεχία, αφού πρώτα γίνει εκφόρτωση στη Σλοβενία, ισχυρίζεται η ισπανική κυβέρνηση για το φορτηγό πλοίο Borkum, που ανήκει σε Γερμανό εφοπλιστή και κατευθύνεται προς το λιμάνι της Καρταχένα στην ανατολική Ισπανία.

Ανταπόκριση Δώρα Μακρή

Το φορτίο του επίμαχου πλοίου προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις από φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις της Ισπανίας και ειδικότερα το “Δίκτυο Αλληλεγγύης κατά της Κατοχής της Παλαιστίνης (Rescop)” το οποίο ισχυρίζεται ότι ότι το πλοίο έχει προορισμό το λιμάνι του Ashdod, στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την Rescop το πλοίο μεταφέρει 20 τόνους πυραυλοκινητήρες, 12,5 τόνους ρουκέτες, 1.500 κιλά εκρηκτικών ουσιών και 740 κιλά προωθητικού φορτίου για πυροβόλα.

Ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών Όσκαρ Πουέντε τόνισε πως το πλοίο μεταφέρει 24 εμπορευματοκιβώτια με γεμιστήρες όπλων και οκτώ με φυσίγγια ΤΝΤ, ενώ κατέστησε σαφές ότι η κεντρική κυβέρνηση, από την αρχή της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, δεν έχει εξουσιοδοτήσει «καμία άδεια για εξαγωγή όπλων» στο εβραϊκό κράτος. Επίσης τονίζει ότι το φορτηγό πλοίο έχει εξουσιοδότηση από τη Λιμενική Αρχή της Καρταχένα να ελλιμενιστεί στις αποβάθρες επικίνδυνων εμπορευμάτων του λιμανιού , καθώς “όλα τα έγγραφα του είναι νόμιμα”. Δημοσιοποιεί μάλιστα στο Χ έγγραφο που πιστοποιεί ότι ο τελικός παραλήπτης είναι η Τσεχία και το φορτίο αποτελεί αγορά για την Αμυνα της χώρας.

Οι επικεφαλής της Rescop ζητούν από την κυβέρνηση να σταματήσει το φορτηγό πλοίο Borkum κατά την άφιξη του στο λιμάνι της Καρταχένας και να επιθεωρήσει το φορτίο, καθώς και να αποτρέψει την αναχώρησή του «εάν επιβεβαιωθεί ότι το φορτίο που μεταφέρει περιέχει στρατιωτικό υλικό με τελικό προορισμό το Ισραήλ» και να βάλει τέλος στο εμπόριο όπλων με την ισραηλινή χώρα. “Το να επιτρέπεται σε ένα πλοίο φορτωμένο με όπλα του οποίου ο τελικός προορισμός είναι το Ισραήλ επιτρέπει τη διέλευση όπλων σε μια χώρα που ερευνάται επί του παρόντος για γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού και είναι υπεύθυνη για πολύ σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σήμερα υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 35.000 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους εκ των οποίων πάνω από 15.000 είναι παιδιά.”

«Το λιμάνι του Ashdod βρίσκεται μόλις τριάντα χιλιόμετρα από τη Λωρίδα και η εταιρεία που εμπλέκεται στη μεταφορά”, σύμφωνα με τις φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις, “είναι η IMI Systems, που ανήκει στην Elbit Systems, τη μεγαλύτερη ισραηλινή εταιρεία όπλων, με πολύ στενή σχέση με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος