Ισπανία: Για πρώτη φορά σε περιφερειακή κυβέρνηση μπήκε η ακροδεξιά

Η ισπανική ακροδεξιά, που αναπτύσσεται ταχέως, θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση μιας περιφέρειας στο πλαίσιο μιας συμμαχίας με τη συντηρητική δεξιά. Αυτό συντελείται για πρώτη φορά μετά την επιστροφή της δημοκρατίας στην Ισπανία πριν από τέσσερις και πλέον δεκαετίες.

Με την εξέλιξη αυτή, το σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ κατήγγειλε αμέσως αυτό που αποκάλεσε «σύμφωνο της ντροπής», ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του να επαναλάβει το εγχείρημα σε άλλες περιφέρειες της χώρας, αλλά κυρίως σε εθνικό επίπεδο κατά τις προσεχείς γενικές εκλογές, που θα διεξαχθούν σε λιγότερο από δύο χρόνια.

«Είναι πολύ άσχημη είδηση για την ισπανική δημοκρατία να βλέπει τη δεξιά να ανοίγει για πρώτη φορά στη δημοκρατική μας ιστορία την πόρτα σε μια κυβέρνηση (που περιλαμβάνει) την ακροδεξιά», αντέδρασε ο Σάντσεθ, στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες.

«Είναι μια ιστορική μέρα για το Vox», δήλωσε ο Χουάν Γκαρθία-Γκαλιάρντο, που θα γίνει αντιπρόεδρος της Καστίλλης και Λεόν.

«Αυτή η κυβέρνηση συνασπισμού θα δώσει ένα καλό παράδειγμα στις άλλες περιφέρειες αλλά και σε ολόκληρο το έθνος, των δυνατοτήτων διακυβέρνησης που μπορεί να υπάρχουν όταν ενωθούν το Λαϊκό Κόμμα (PP, δεξιά) και το Vox», πρόσθεσε ενώπιον των δημοσιογράφων στη Βαγιαδολίδ, την πρωτεύουσα αυτής της αγροτικής περιφέρειας των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σημειώνεται ότι, από τότε που διέκοψε τη συμμαχία του με το κεντρώο κόμμα Ciudadanos, ο Φερνάντεθ Μανιουέκο προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο με την ελπίδα να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία για να μπορεί να κυβερνά μόνος.

Το στοίχημά του ωστόσο απέτυχε και στράφηκε εναντίον του: το Λαϊκό Κόμμα είχε κερδίσει σίγουρα τις εκλογές, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία. Το Vox, που είχε μόνο έναν βουλευτή στην απερχόμενη συνέλευση, είχε, αντίθετα, θεαματική πρόοδο και κέρδισε 13 έδρες (σε σύνολο 81 στο κοινοβούλιο), για το 17,6% των ψήφων.

Σημειώνεται ότι το Vox υποστηρίζει συγκεκριμένα την κατάργηση των νόμων για τη βία λόγω φύλου και αντιτίθεται στα μέτρα για την αποκατάσταση των θυμάτων του φρανκισμού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / AFP / Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος