Ισπανία: Εθνική γιορτή για την ημέρα ανακάλυψης της Αμερικής από τον Κολόμβο

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Εθνική γιορτή η 12η Οκτωβρίου στην Ισπανία και αργία σε όλη τη χώρα. Στη Μαδρίτη τις πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση των ενόπλων δυνάμεων την οποία παρακολούθησαν οι Ισπανοί βασιλείς και η πολιτική ηγεσία στο σύνολο της. Ακολουθεί δεξίωση στο παλάτι.

Η ημερομηνία αυτή θεωρείται η γιορτή της “ Ισπανοσύνης” (Hispanidad) και σε ορισμένα κράτη της Λατινικής Αμερικής γιορτάζεται επίσης. Κι αυτό γιατί στις 12 Οκτωβρίου του 1492, ο Χριστόφορος Κολόμβος ο οποίος είχε ξεκινήσει το ταξίδι του για τις Ινδίες με εντολή των Καθολικών βασιλιάδων Φερδινάνδου και Ισαβέλλας πάτησε για πρώτη φορά γη μετά από μεγάλο διάστημα στη θάλασσα.

Η βαθιά του πίστη ήταν ότι είχε φθάσει στην Ινδία αν και στην πραγματικότητα είχε φθάσει στο νησί Γουαναχανί στο οποίο έδωσε το όνομα Σαν Σαλβαδόρ ( Άγιος Σωτήρας). Στην ουσία ο Κολόμβος είχε φθάσει στα σημερινά νησιά Μπαχάμες και για πρώτη φορά θα ξεκινούσε η ένωση δύο ηπείρων της Ευρώπης και της Αμερικής. H 12η Οκτωβρίου συμβολίζει επίσης την ιστορική επέτειο κατά την οποία η Ισπανία ξεκίνησε «μια περίοδο γλωσσικής και πολιτιστικής προβολής πέρα ​​από τα ευρωπαϊκά όρια». Ο εορτασμός αυτός ξεκίνησε και καθιερώθηκε επίσημα από το 1892.

Για μεγάλο διάστημα η 12η Οκτωβρίου ήταν η Ημέρα της Φυλής (raza). Στην σημερινή παρέλαση συμμετείχαν 2.656 άνδρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων, 68 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και 115 στρατιωτικά οχήματα. Το 2020 η παρέλαση δεν είχε πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος