Ισπανία: Επτά θετικά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και επιπλέον είκοσι δύο υπό παρακολούθηση

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Η υπουργός Υγείας, Καρολίνα Ντάριας, δήλωσε ότι τα πρώτα επτά δείγματα που αναλύθηκαν με PCR στο Εθνικό Κέντρο Μικροβιολογίας (CNM) από ασθενείς που υποπτεύονται ότι πάσχουν από ευλογιά των πιθήκων, έχουν βγει θετικά.

Η Αυτονομία της Μαδρίτης αναφέρει επίσης 22 κρούσματα τα οποία παρακολουθούνται και είναι ύποπτα για ευλογιά των πιθήκων και αναμένονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα.

Οι γιατροί εξετάζουν το ιατρικό ιστορικό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μετά την ειδοποίηση που έλαβαν το περασμένο Σαββατοκύριακο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αρκετές ακόμα Αυτονομίες έχουν κινητοποιηθεί για το ενδεχόμενο επιπλέον κρουσμάτων.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ασθένεια που δεν είχε εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην Ισπανία και προκαλείται από έναν ιό που ενδημεί στις περιοχές της ζούγκλας της Αφρικής. Οι λοιμώξεις συμβαίνουν μέσω στενής επαφής (ανταλλαγή σωματικών υγρών και μεγάλες σταγόνες σάλιου). Μετά από μια περίοδο επώασης που κυμαίνεται από 6 έως 13 ημέρες, αν και μερικές φορές μπορεί να φτάσει και τις 21, τα συμπτώματα που προκαλεί είναι πυρετός υψηλότερος από 38,5 βαθμούς. Έντονος πόνος στο κεφάλι, τις αρθρώσεις, τους μύες και την πλάτη, πρήξιμο των λεμφαδένων και χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα με φουσκάλες που εξελίσσονται σε φλύκταινες.

Αν και η θνητότητα στις αφρικανικές χώρες εκτιμάται μεταξύ 1% και 10%, οι ειδικοί συμφωνούν ότι στις ανεπτυγμένες χώρες θα είναι πολύ χαμηλότερη και ότι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι εκείνοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από άλλες παθολογίες. Η εξέλιξη σε υγιείς ανθρώπους είναι συνήθως καλή και τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Μαΐου 1980, εξαλείφθηκε η ευλογιά καθώς μετά από δύο αιώνες σκληρής μάχης, η επιστήμη είχε καταφέρει να βάλει τέλος σε μια ασθένεια που είχε προκαλέσει τόσους θανάτους για πρώτη φορά στην ιστορία. Ωστόσο, στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, ειδικά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, υπάρχει ένας “στενός συγγενής” της ευλογιάς, που προκαλείται από έναν πολύ παρόμοιο ιό, ο οποίος επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους εκεί και είχε ήδη τρομάξει τη Δύση, ειδικότερα το 2003 όταν μεταπήδησε στις Ηνωμένες Πολιτείες και μόλυνε 70 άτομα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος