Ισπανία: Επέστρεψαν κανονικά στα σχολεία 8 εκατομμύρια μαθητές

Τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια παιδιά επέστρεψαν σήμερα στα σχολεία τους, στην Ισπανία, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Μόνο στη Χώρα των Βάσκων τα μαθήματα ξεκίνησαν ήδη από την περασμένη Παρασκευή. Τα μαθήματα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης δεν θα γίνονται πλέον από απόσταση (κάτι που συνέβαινε σε ορισμένα σχολεία ανάλογα με τα κρούσματα).

Στις ηλικίες 5-11 ετών τα παιδιά αριθμούν περίπου 3,3 εκατομμύρια και μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 1.076.522 παιδιά με μία δόση. Για την ηλικιακή ομάδα 12-19 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως το 86,8%. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο δείκτης προστασίας είναι υψηλός, όμως παραμένουν επιπλέον ρυθμίσεις για να μην αποτελέσουν τα σχολεία πυρήνες μετάδοσης Covid.

Έτσι από σήμερα θα επιβάλλεται καραντίνα 7 ημερών όταν σε μία τάξη εμφανίζονται 5 κρούσματα ή όταν τα κρούσματα αντιστοιχούν στο 20% του συνολικού αριθμού μαθητών σε μία τάξη.

Επιπλέον η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική από την ηλικία των 6 ετών τόσο μέσα στην τάξη όσο και στο προαύλιο. Τα σχολεία επίσης θα πρέπει να φροντίζουν για τον απαραίτητο εξαερισμό των τάξεων. Η Αυτονομία με τους περισσότερους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι η Ανδαλουσία, με 1.595.965 μαθητές. Ακολουθεί η Καταλονία, με 1.369.661 μαθητές και η Αυτονομία της Μαδρίτης, με 1.222.954 μαθητές. Αυτές οι τρεις περιφέρειες είναι οι μόνες που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο μαθητές σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Με πρωτοβουλία τους πολλοί δήμοι της χώρας οργάνωσαν μαζικά έξω από τα σχολεία τη διενέργεια τεστ αντιγόνου σε μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό , πρωτοβουλία που προτείνεται να καθιερωθεί σε όλη την επικράτεια.

Όμως οι σύλλογοι Δασκάλων και Καθηγητών έχουν σοβαρές αμφιβολίες για την κανονική διεξαγωγή των μαθημάτων καθώς τα κρούσματα στο εκπαιδευτικό προσωπικό είναι πολλά και παρατηρείται καθυστέρηση στην αντικατάσταση δασκάλων και καθηγητών σε πολλές Αυτονομίες.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή, Μαδρίτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος