Ισπανία- Έκθεση Ε.Ε: Πρόβλεψη για μείωση ανάπτυξης στο 4% και αύξηση του πληθωρισμού

Οι Βρυξέλλες μειώνουν την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ισπανίας στο 4% και αυξάνουν την πρόβλεψή τους για τον πληθωρισμό.

Η εαρινή οικονομική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, διατηρεί την Ισπανία στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης στην Ε.Ε., αλλά πέφτοντας από 5,6% σε 4% για το 2022 και από 4,4% σε 3,4% για το 2023.

Η Ισπανία συνεχίζει να ηγείται της ανάπτυξης στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια αλλά με πιο συγκρατημένο τρόπο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για τις χώρες-μέλη, με την Ισπανία από 5,6% σε 4% για το έτος 2022. Για το 2023, πέφτει επίσης από το 4,4% στο 3,4%.

Στην πρόβλεψη για τον πληθωρισμό η έκθεση της ΕΕ αλλάζει από 3,6% σε 6,3%, σχεδόν τρεις μονάδες υψηλότερα. Για το 2023, αυτή η πρόβλεψη αυξάνεται επίσης, αν και σε μικρότερο βαθμό, από 1,1% σε 1,8%.

Έτσι, εάν η αναμενόμενη μέση ανάπτυξη είναι 2,7%, η Ισπανία είναι κατά 1,3% υψηλότερη, μετά την Πορτογαλία (5,8%), την Ιρλανδία (5,4%) και τη Μάλτα (4,2%). Αυτό συμβαίνει για το 2022, αλλά το 2023 όπως επισημαίνει η έκθεση η Ισπανία θα βρίσκεται μετά την Ιρλανδία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία και την Κύπρο.

«Αντικατοπτρίζοντας τη γεωγραφική εγγύτητα και τους σημαντικούς εμπορικούς δεσμούς, ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει την ευρωπαϊκή οικονομία πιο σοβαρά από άλλες μεγάλες οικονομίες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Κίνα», εξηγεί η έκθεση.

Ειδικότερα για την Ισπανία , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι «η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί», εστιάζοντας στη σημασία των ευρωπαϊκών κονδυλίων και στην ανάκαμψη του τουριστικού τομέα.

«Η αγορά εργασίας αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, με το ποσοστό ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008”, προβλέπουν.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε «μεσαία-υψηλά» επίπεδα, από 3% το 2021 σε 6,3% το 2022. «Η Ισπανία έκλεισε το 2021 με έναν καλύτερο από τον αναμενόμενο ισολογισμό της κυβέρνησης. Το έλλειμμα μειώθηκε από 10,3% σε 6,9%», καταλήγουν.

Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος