Ισπανία: Έκλεισαν τα σύνορα με το Μαρόκο – Εκατοντάδες παιδιά αναζητούν την οικογένειά τους

Στην Θέουτα επικρατεί απόλυτη ηρεμία από χθες Τετάρτη, που το Μαρόκο αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα με την Ισπανία και να μην επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση μεταναστών. Άλλωστε οι διεθνείς πιέσεις προς το Μαρόκο ήταν αρκετές τις τελευταίες ημέρες. Κυρίως από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Οι επαναπροωθήσεις όσων πέρασαν σε ισπανικό έδαφος συνεχίζονται και ήδη από τις περίπου 8.000 που βρέθηκαν σε ισπανικό έδαφος περίπου 6.000 βρίσκονται ήδη στο Μαρόκο.

Υπό την κηδεμονία του ισπανικού κράτος παραμένουν τουλάχιστον 720 ανήλικοι καθώς η διεθνής νομοθεσία επιβάλει διαφορετικές διαδικασίες για την επιστροφή στην χώρα τους. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 200 παιδιά θα προωθηθούν προς την ηπειρωτική Ισπανία ώσπου να γίνει ταυτοποίηση των στοιχείων τους και να ολοκληρωθεί το διεθνές πρωτόκολλο.

Τμήματα ισπανικού στρατού αλλά και αστυνομίας παραμένουν στην παραλία Ταραχάλ της Θέουτα, έως ότου η διπλωματική κρίση Ισπανίας Μαρόκου, λάβει τέλος. Η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες, διατύπωσε ξεκάθαρα την ενόχληση της Ισπανίας από «τον εκβιασμό του Μαρόκου που έσπρωξε ανθρώπους στη θάλασσα με κίνδυνο της ζωής τους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυνάμεις του ισπανικού στρατού στην Θέουτα όχι μόνο δεν απείλησαν τις ζωές των χιλιάδων μεταναστών, αντίθετα και μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό βοηθούσαν τους μετανάστες να βγουν από την θάλασσα ή ακόμα και να κατεβάζουν ανθρώπους από τον υψηλό συνοριακό φράκτη που χωρίζει τις δύο χώρες.

Ως αυτή την ώρα εκατοντάδες παιδιά ζητούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους στο Μαρόκο και έχει διατεθεί ειδικό τηλεφωνικό νούμερο για τους γονείς που αναζητούν τα παιδιά τους από την άλλη πλευρά και θεωρούν ότι τα παιδιά τους εξαπατήθηκαν.

Στο βίντεο, Ισπανοί στρατιώτες κατεβάζουν από τον συνοριακό φράχτη ένα παιδί 7 ετών.

Ανταπόκριση από την Ισπανία: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος