Ισπανία: Έφτασαν οι πρώτοι Αφγανοί από την Καμπούλ

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Τα ξημερώματα της Πέμπτης προσγειώθηκε στην στρατιωτική αεροπορική βάση του Τορεχόν Ντε Αρντόθ της Μαδρίτης, το πρώτο στρατιωτικό αεροσκάφος προερχόμενο από την Καμπούλ το οποίο μετέφερε 53 άτομα.

Οι 5 επιβάτες ήταν Ισπανοί και οι υπόλοιποι 48 Αφγανοί συνεργάτες της ισπανικής κυβέρνησης μαζί με τις οικογένειές τους. Μόνο 35 εξ αυτών είναι παιδιά.

Αμέσως μετά την άφιξή τους οι ισπανικές αρχές πραγματοποίησαν τεστ PCR και τις επόμενες 72 ώρες θα παραμείνουν κοντά στην αεροπορική βάση σε ειδικά προετοιμασμένο καταυλισμό ώσπου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής τους και η παροχή ασύλου.

Ακολούθως θα γίνει προώθησή τους στα κέντρα υποδοχής του κρατικού δικτύου σε όλη την χώρα ή στην περίπτωση που πρόκειται για οικογένειες σε διαμερίσματα που ανήκουν στο κράτος.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες , ο οποίος ήταν παρών στην υποδοχή τόνισε ότι : «Δεν ελέγχουμε το αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο έχει γίνει πραγματικό πρόβλημα. Αλλά θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να φέρουμε τους πάντες στην Ισπανία », διαβεβαίωσε. Στο μεταξύ ανέφερε ότι στην ισπανική πρεσβεία της Καμπούλ έχει παραμείνει μόνο ο Πρέσβης και το προσωπικό που είναι απαραίτητο για τον συντονισμό εκκένωσης των υπόλοιπων Αφγανών συνεργατών

Για τουλάχιστον έξι μήνες οι Αφγανοί πρόσφυγες θα βρίσκονται υπό την κηδεμονία του κράτους, θα διδάσκονται ισπανικά και θα γίνει προσπάθεια ενσωμάτωσής τους.

Τα ισπανικά αεροσκάφη θα πραγματοποιήσουν τουλάχιστον 6 πτήσεις μεταφέροντας Αφγανούς στην Ισπανία. Την Παρασκευή το απόγευμα θα φθάσει το δεύτερο ισπανικό στρατιωτικό αεροπλάνο με Αφγανούς επιβάτες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος