Ισπανία: Διαμαρτυρία στο μουσείο Πράδο θυμάτων του μολυσμένου κραμβελαίου

Την αίθουσα όπου βρίσκονται οι Μενίνας του Βελάθκεθ στο μουσείο Πράδο της Μαδρίτης επέλεξαν 6 μέλη της «πλατφόρμας των θυμάτων του τοξικού συνδρόμου» προκειμένου να διαμαρτυρηθούν, απειλώντας μάλιστα ότι θα αυτοκτονούσαν αν περνούσαν 6 ώρες χωρίς να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Περίπου στις 10 το πρωί τοπική ώρα, 6 μέλη της Πλατφόρμας Θυμάτων Τοξικού Συνδρόμου τα οποία μπήκαν ξεχωριστά στο Μουσείο, ενώθηκαν τελικά μπροστά από τον διάσημο πίνακα του Βελάθκεθ προκειμένου να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Μία ώρα αργότερα, η ασφάλεια του μουσείου απομάκρυνε τους διαμαρτυρόμενους, ενώ δύο εξ αυτών συνελήφθησαν καθώς απειλούσαν ότι θα αυτοκτονούσαν δημόσια.

Σαράντα χρόνια μετά το τεράστιο υγειονομικό σκάνδαλο που έπληξε την Ισπανία τον Μάιο του 1981, με αφορμή την κατανάλωση από χιλιάδες πολίτες του φυτικού λαδιού γνωστό ως κραμβέλαιο, έρχεται και πάλι στη δημοσιότητα μετά από ενέργειες των μελών της πλατφόρμας που δεν σταμάτησαν ποτέ τις διεκδικήσεις τους. Η μαζική δηλητηρίαση που είχε προκαλέσει η κατανάλωση του κραμβέλαιου προκάλεσε τον θάνατο 3.800 ανθρώπων, ενώ προσβλήθηκαν από τοξικό σύνδρομο τουλάχιστον περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι. Η χρόνια ασθένεια, γνωστή ως SAT (σύνδρομο τοξικού ελαίου), που υπάρχει μόνο στην Ισπανία, είχε σοβαρές συνέπειες σε όσους επέζησαν από εκείνη την μαζική δηλητηρίαση.

Μέχρι και σήμερα το κραμβέλαιο παρότι σαρώνει σε πωλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ισπανία είναι σπάνιο να το εντοπίσει κανείς στην αγορά, καθώς κανείς δεν ξεχνά την μαζική δηλητηρίαση του 1981. Η χρήση της ελαιοκράμβης είναι καθοριστική για την παραγωγή βιοντίζελ και κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Το 1987 πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη δίκη στην ιστορία της Ισπανίας με 41 κατηγορούμενους για την μαζική δηλητηρίαση με κραμβέλαιο για βιομηχανική χρήση. Οι καταδίκες ήταν μεγάλες όμως ουδέποτε αποζημιώθηκαν τα θύματα και οι οικογένειες τους.

Το 1997, το Ανώτατο Δικαστήριο κήρυξε το κράτος ως υπεύθυνο για την τραγωδία λόγω της έγκρισης της χρήσης ανιλίνης και την αποτυχία εκτέλεσης πρωτοκόλλων δράσης που θα απέτρεπαν την εκτροπή δηλητηριασμένου λαδιού στην ανθρώπινη κατανάλωση.

Σήμερα το υποχρεωτικό υγειονομικό πρωτόκολλο δεν έχει καμία σχέση με το μακρινό 1981, όταν επιτρέπονταν η πώληση χύμα φθηνού φυτικού λαδιού ακόμα και στις λαϊκές αγορές.

Ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος