Ισπανία: Διαδήλωση για τους 23 νεκρούς μετανάστες και κατά της βιαιότητας των αρχών του Μαρόκου

Σε πολλές πόλεις της Ισπανίας το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις απορρίπτοντας την βιαιότητα των μαροκινών αρχών οι οποίες αναφέρουν ως τώρα 23 νεκρούς και 13 σε κρίσιμη κατάσταση οι ανθρωπιστικές οργανώσεις όμως ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε 37.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της περασμένης Παρασκευής περίπου 2.000 υποσαχάριοι -κυρίως από το Σουδάν – επιχείρησαν να περάσουν τον φράχτη που χωρίζει το Μαρόκο από την ισπανική πόλη Μελίγια με αποτέλεσμα τουλάχιστον 133 να περάσουν στην ισπανική πλευρά και να οδηγηθούν στο κέντρο Μεταναστών ενώ 23 έχασαν τη ζωή τους στη μαροκινή πλευρά.

Οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου δείχνουν τους μετανάστες στοιβαγμένους στο έδαφος υπό την επιτήρηση των μαροκινών αρχών ή σε άλλες περιπτώσεις να αντιδρούν βίαια.

Σε απάντηση αυτής της κατάστασης στη Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Βαλένθια, Κάντιθ, Σεβίλλη, Γρανάδα, Μπιλμπάο, Πάλμα, Σαραγόσα, Μπανταχόζ, Χιρόνα, Βαγιαδολίδ και Λας Πάλμας ντε Γκραν Κανάρια, έγιναν διαμαρτυρίες και μάλιστα στη Μαδρίτη οι διαμαρτυρόμενοι ξάπλωσαν συμβολικά στο έδαφος. Πολλοί ήταν ντυμένοι στα μαύρα και κρατούσαν πάνω και λουλούδια για τα θύματα. Το βασικό σύνθημα ήταν : “Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος”.

Την ίδια ώρα στο Μαρόκο ετοιμάζεται η ταφή των θυμάτων χωρίς όμως να γίνει νεκροψία όπως τονίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Εξάλλου το πρωί της Κυριακής η μαροκινή αστυνομία συνέλαβε επιπλέον 59 μετανάστες που επιχείρησαν να εισέλθουν στην δεύτερη ισπανική πόλη την Θέουτα. Οι μαροκινές αρχές ενημέρωσαν ότι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη για να διαπιστωθούν οι πιθανές διασυνδέσεις των ατόμων αυτών με παράτυπα μεταναστευτικά δίκτυα.

Η μαροκινή αστυνομία έχει επίσης αρχίσει να διαλύει τους καταυλισμούς μεταναστών στο όρος Gurugú. Οι αυτοσχέδιοι οικισμοί βρίσκονται στα δάση, όπου οι μετανάστες διαμένουν για μήνες ή ακόμα και χρόνια προσπαθώντας να κρυφτούν από την αστυνομία. Οι καταυλισμοί αυτοί είναι το σημείο όπου καταλήγουν όταν μεταφέρονται εκεί από τα παράνομα δίκτυα.

Ο Πέδρο Σάντσεθ κατήγγειλε τις “μαφίες που εκμεταλλεύονται ανθρώπους” ενώ ο πρόεδρος της Μελίγια, Εντουάρντο ντε Κάστρο, διαβεβαίωσε ότι η δράση των μαροκινών δυνάμεων ήταν «δυσανάλογη». Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα εισόδου μεταναστών στην Μελίγια μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ισπανίας Μαρόκου τον περασμένο Μάρτιο.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος