Ισπανία – Αυτονομία Καστίλλης & Λεόν: Να ακούν την καρδιά του εμβρύου πριν από την έκτρωση, θέλει να επιβάλλει στις γυναίκες η ακροδεξιά

Array

Στο συνταγματικό δικαστήριο αναμένεται να προσφύγει η κεντρική κυβέρνηση αν τελικά η Αυτονομία της Καστίλλης και Λεόν επιβάλει στις γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν έκτρωση να ακούν πρώτα την καρδιά του εμβρύου στον υπέρηχο.

Η τοπική κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και της ακροδεξιάς Βοξ αντέγραψε παρόμοιο διάταγμα της ουγγρικής κυβέρνησης Όρμπαν που ισχύει από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η πρόταση έρχεται από τον ακροδεξιό εταίρο της τοπικής κυβέρνησης και έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα καθώς αναμένεται η εγκύκλιος που θα σταλεί σε νοσοκομεία και γιατρούς σύμφωνα με την οποία θα υποχρεώνονται οι γιατροί να επιβάλουν στις γυναίκες που θέλουν να κάνουν έκτρωση να ακούν πρώτα την καρδιά του εμβρύου.

Το κόμμα Βοξ είναι κατά των αμβλώσεων και απειλεί να αποχωρήσει από την τοπική κυβέρνηση αν δεν ικανοποιηθεί η πρότασή του. Αν και η Αυτονομία της Καστίλλης και Λεόν έχει πληθυσμό μόλις 2,5 εκατομμύρια εντούτοις αν τελικά η εγκύκλιος περάσει δημιουργείται μία άνευ προηγουμένου κατάσταση στο σύνολο της Ισπανίας. Δεν είναι μακριά οι μνήμες των Ισπανίδων γυναικών οι οποίες αναγκάζονταν τις δεκαετίες του 60 και του 70 να καταφεύγουν μαζικά στη Μ. Βρετανία προκειμένου να κάνουν έκτρωση. Το στρατιωτικό καθεστώς του δικτάτορα Φράνκο τις απαγόρευε ρητά.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας το 2021 πραγματοποιήθηκαν 90.189 διακοπές κύησης σε ολόκληρη την Ισπανία.

Η κεντρική κυβέρνηση Σάντσεθ θα επιβάλει κυρώσεις στην τοπική κυβέρνηση καθώς γίνεται υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της αφού το δικαίωμα της έκτρωσης είναι νομοθετημένο στην Ισπανία.

Πηγή: ΕΡΤ | Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος