Ισπανία: «Αστυνομικό δελτίο συμβάντων» το σκηνικό πριν από τις δημοτικές εκλογές

Με ξυλοδαρμούς, εξαγορά ψήφων και απαγωγή για εκφοβισμό, κλείνει η προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία.

Όσο κι αν ο Πέδρο Σάντσεθ του PSOE από τη Βαρκελώνη και ο Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό του PP από τη Μαδρίτη προσπαθήσουν απόψε στο κλείσιμο της προεκλογικής καμπάνιας να κρατήσουν με τις ομιλίες τους ένα υψηλό επίπεδο πολιτικής επικοινωνίας, εντούτοις το σκηνικό στην υπόλοιπη Ισπανία , θυμίζει “αστυνομικό δελτίο συμβάντων”.

Στις τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα σε μικρές κωμοπόλεις και χωριά , η φράση «ο θάνατος σου, η ζωή μου» μοιάζει να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η αστυνομία βρίσκεται εν δράσει. Στην Μελίγια ως τώρα έχουν γίνει δέκα συλλήψεις ατόμων για φερόμενη εξαγορά 10.000 επιστολικών ψήφων. Στο Μοχάκαρ της Αλμερίας συνελήφθησαν επίσης επτά άτομα για εξαγορά ψήφων και δύο εξ αυτών φέρεται να βρίσκονται υποψήφιοι στις λίστες του PSOE.

Σε αυτές τις υποθέσεις προστέθηκαν τις τελευταίες ώρες και άλλα φερόμενα «εκλογικά εγκλήματα». Στη Μούρθια συνέλαβαν τον υποψήφιο δήμαρχο του PSOE του χωριού Αλμπουδέιτε και πάλι για εξαγορά ψήφων που η αστυνομία ανακάλυψε ενώ παρακολουθούσε επιχείρηση εμπορίας ναρκωτικών. Αφέθηκε ελεύθερος μετά την κατάθεση του.

Επίσης στη Μούρθια, στο Μαθαρόν, η εισαγγελία ερευνά μια καταγγελία κατά υποψήφιου του PP για δόλια χειραγώγηση της ταχυδρομικής ψήφου. Επίσης στην επαρχία του Αλικάντε, το σοσιαλιστικό κόμμα κατήγγειλε το PP ότι προσπαθεί να εξαγοράσει ψήφους στους δήμους Μπιγάστρο και Φινεστράτ με χρηματικό αντάλλαγμα.

Στα Κανάρια Νησιά και ειδικότερα στο νησί Λα Γκομέρα η δικαιοσύνη διερευνά επίσης εξαγορά ψήφων μέσω παρατυπιών που διαπίστωσε στο Γκαμπίλντο και στην Αρόνα, όπου η ψήφος αποτιμάται σε 50 ευρώ.

Στην Ουέλβα, το PSOE κατήγγειλε ότι το Λαϊκό Κόμμα της Villalba de Alcor χρησιμοποίησε χωρίς άδεια την ψηφιακή υπογραφή αρκετών κατοίκων για να ζητήσει ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου. Και θα το έκανε από τις εγκαταστάσεις του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου όπου κυβερνά το PP.

Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις όπως στο Κασάρες ντε λας Ούρδες της Εξτρεμαδούρα όπου το γραφείο του εισαγγελέα ερευνά έναν σύμβουλο του Λαϊκού Κόμματος για αγορά ψήφων. Θα είχε πληρώσει 100 ευρώ ως αντάλλαγμα για το ψηφοδέλτιο σε ένα χωριό με μόλις 380 κατοίκους. Στη Θαμόρα, η αστυνομία ερευνά άλλη μια υποτιθέμενη εξαγορά ψήφων από τον δήμαρχο της Μοραλέχα ντε Σαγιάγο, από το κόμμα «Θαμόρα, Ναι». Είχε επιλέξει 50 ηλικιωμένους σε γηροκομείο, του οποίου διαχειριστής είναι ο υποψήφιος δήμαρχος.

Όμως οι υποθέσεις του αστυνομικού δελτίου περιλαμβάνει και …απαγωγή. Πριν από τρεις μήνες, ένας δημοτικός σύμβουλος από την πόλη Μακαρένα της Γρανάδας φέρεται να απήχθη από τον πρώην σύντροφο της δημάρχου. Ο σύντροφος της δημάρχου έχει συλληφθεί και την υποδεικνύει ως συνεργάτη της απαγωγής, μαζί με έναν σύμβουλο πολεοδομίας. Για την φερόμενη απαγωγή φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε ψεύτικο πιστόλι. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες αλλά ο δικαστής ζήτησε να καταθέσουν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ανδαλουσίας.

Και ξυλοδαρμούς και τρακαρίσματα όμως έχει το μενού. Στο χωριό Πουλιάνας ο σύζυγος υποψήφιας με το Λαϊκό Κόμμα έπεσε με το αυτοκίνητο του επάνω σε ζεύγος που είναι υποψήφιο με το PSOE. Κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Τέλος στη Σάντα Κρουθ της Τενερίφης ένας δημοτικός σύμβουλος του PSOE επιτέθηκε στον πρόεδρο ποδοσφαιρικού συλλόγου, προκαλώντας του κάταγμα. Συνελήφθη και έχει παραιτηθεί από όλες τις θέσεις του. Η υποψήφια δήμαρχος της Σάντα Κρουθ της Τενερίφης, αναγνώρισε ότι η συμπεριφορά του συμβούλου της δεν ήταν υποδειγματική.

Την Κυριακή, δημοτικές εκλογές σε 8.000 δήμους σε όλη τη χώρα και εκλογή των τοπικών κυβερνήσεων σε 12 από τις 17 Αυτονομίες.

Σχετική είδηση: Ισπανία: Στην τελική ευθεία για δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 28 Μαΐου

Ανταπόκριση-Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος